Alkmaar, 12 november 2014. Drie decennia Nederlands verleden, verstild in 101 ogenblikken van Nederlands beste tijdschriftfotograaf Theo van Houts (1931). De Oudorper staffotograaf van weekblad Panorama legde Nederland op bijzondere wijze vast. In 2013 schonk Van Houts zijn fotocollectie aan het Regionaal Archief Alkmaar. Het Stedelijk Museum Alkmaar toont vanaf 22 november een selectie hieruit onder de titel ’101 ogenblikken. 

De tentoonstelling bestaat uit ruim honderd zwart-wit foto’s, geselecteerd door het Regionaal Archief Alkmaar en Van Houts zelf. “Het is een feest van herkenning voor wie die tijd heeft meegemaakt en een bijzondere terugblik voor ieder ander”, aldus directeur Paul Post van het Regionaal Archief.  Bekend en onbekend Nederland stond voor de lens van de fotojournalist. Zoals Johan Cruijff en Adèle Bloemendaal, maar ook de gewone man op straat. De meeste foto’s in de tentoonstelling zijn echter ‘snapshots’ van alledaagse situaties.

De in Oudorp (Alkmaar) wonende Van Houts begint zijn loopbaan als legerfotograaf, maar werkt van 1959 tot 1992 als staffotograaf voor Panorama. Hij fotografeerde een breed scala aan gebeurtenissen en personen over de hele wereld. Met zijn werk heeft hij vele prijzen gewonnen, waaronder zeven keer de Zilveren Camera en in 1989 de titel Fotojournalist van het jaar.

De prachtige en vaak spraakmakende foto’s uit de collectie geven het diverse werk van de fotograaf mooi weer. ‘101 ogenblikken’ loopt van 22 november tot en met 1 februari 2015. De tentoonstelling is in het museum te bekijken van dinsdag tot en met zondag van 10:00 tot 17:00 uur. 

Foto: Sinterklaas verdwaald, Leidschendam, 1963 (bron: Collectie Regionaal Archief Alkmaar)

20141112 theo van houts sint

Pin It
Bekeken: 2686x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/