Alkmaar, 17 maart 2014. In aanloop naar Pasen herhaalt KunstNet een boeiend portret van de in Alkmaar woonachtige Griekse kunstenaar Jorgos Manikas. Hij schildert al jaren iconen in de Byzantijnse traditie. Dat doet hij met zoveel gevoel en vakmanschap dat je kunt spreken van een ongekend talent. Voor orthodoxe gelovigen zijn iconen 'waren afbeeldingen'. Ze weerspiegelen de wereld van de heiligen in de hemel en worden aanbeden en vereerd. In de derde eeuw na Christus werden in Byzantium, met Constantinopel (het huidige Istanbul) als centrum, de eerste iconen geschilderd. Jorgos Manikas schildert bij voorkeur met eitempera, de meest oorspronkelijke methode.

Hoewel de weergave van (bijvoorbeeld) Maria, Christus of Johannes de Doper aan strenge regels is gebonden, straalt het werk van Manikas een grote eigenheid uit. De opnamen (met ondertiteling) werden gemaakt in de Oude Ursulakerk in Warmenhuizen. Daar werd destijds een grote iconententoonstelling gehouden. Het werk van Jorgos Manikas was daar echter niet te zien.

Dit is de kans om alsnog met zijn werk kennis te maken! Kijk voor meer informatie en KunstNet programma’s op  www.kunstnet.tv. KunstNetmagazine is iedere dag om 10.00 en 21.00 uur te zien op het televisiekanaal van Alkmaar Centraal.

Pin It
Bekeken: 1544x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/