Het armoedebeleid in Alkmaar is niet eerlijk, vindt GroenLinks. Studenten worden er namelijk van uitgesloten, terwijl ook deze groep best wat ondersteuning kan gebruiken. De partij dient daarom een motie in die oproept dit te veranderen. "Dit is echt een blinde vlek."

"Je reinste ongelijkheid", zegt Erwin Bromlewe van GroenLinks Alkmaar. Dat studenten geen aanspraak maken op steun van de gemeente, terwijl ze toch vaak weinig te besteden hebben, is hem een doorn in het oog. Hij wil af van het beeld dat studenten het allemaal wel redden omdat paps en mams alles voor ze ophoesten. "Ik denk aan die alleenstaande moeder van 26, die een kans grijpt om haar leven te verbeteren. Willen we haar écht vragen zich in de schulden te steken? Dat is toch oneerlijk?"

Want schulden, dat is het voorland voor wie niet van huis uit gesponsord wordt, ziet Bromlewe. De overheid moedigt lenen aan. Ook Alkmaar, want de gemeente sluit studenten nou juist uit van het armoedebeleid omdat zij voor extra geld bij DUO aan kunnen kloppen. "Leningen zijn juist een bron van armoede, zeker op lange termijn", zegt Bromlewe daarover. Hij ziet hier dus een rol voor de gemeente, die studenten financieel zou kunnen ondersteunen zónder dat geld uiteindelijk weer terug te eisen.

De gedachte achter de leningen bij DUO is dat studenten later een goede baan kunnen krijgen en van dat inkomen hun studie achteraf kunnen terugbetalen. Maar volgens Bromlewe is het voor studenten juist moeilijker geworden om hun studie tot een goed einde te brengen: "Ik maak heel vaak mee dat studenten moeten kiezen tussen meedoen aan de lessen of werken, omdat ze anders de rekeningen niet kunnen betalen. Er is onnodig uitval van studenten, met een grote schuld tot gevolg." Hoge huren, lage lonen, stevige studiekosten: ook voor jongeren kunnen de problemen zich opstapelen.

Bromlewe hoopt dat de motie van GroenLinks de situatie in ieder geval voor Alkmaarse studenten verbetert. Als studenten aanspraak kunnen maken op ondersteuning van de gemeente, neemt dat iets van de geldzorgen weg. Maar dan moet het college wel stappen zetten, vindt GroenLinks. Want nu vissen studenten achter het net als ze de gemeente om hulp vragen. "We laten ze echt vallen op deze manier". (foto: aangeleverd)
Pin It
Bekeken: 688x
https://perpusda.lampungtengahkab.go.id/products/demo/ https://siss.sulselprov.go.id/approve/gacor/ https://stkippgri-sidoarjo.ac.id/demo-slot/ https://inspektorat.nganjukkab.go.id/products/demo-pp/ https://smpn11.semarangkota.go.id/spicy/dorsek-gacor/ http://cakar76.ac.id.matthewwilliamson.com/ https://www.sidiap.org/rtp-live/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://pressnote.in/slot-demo/ https://heylink.me/link-ksoklub/