Je belastingaangfite invullen, videobellen met de kleinkinderen of je bankzaken regelen via een app; alles gaat tegenwoordig digitaal. Om ervoor te zorgen dat ouderen mee kunnen in deze sterk veranderende digitale samenleving, kunnen ze terecht bij SeniorWeb. De Alkmaarse tak van de vereniging bestaat nu al 25 jaar en het werk zit er nog lang niet op.

Docent Sjaak Blokker geeft inmiddels al dertien jaar les over digitale apparaten aan ouderen. Ondanks dat hij met zijn 75 jaar ook niet meer de jongste is, volgt hij de technologische vooruitgang op de voet, vertelt hij aan mediapartner NH Nieuws. "Er is in 25 jaar ontzettend veel veranderd. Toen waren het nog van die enorme computers nu zijn het allemaal smartphones, laptops en tablets. Ouderen krijgen vaak een telefoon van hun kinderen, maar wat ze ermee moeten weten ze eigenlijk niet. Dan komen ze bij ons."

Het is belangrijk voor ouderen om digitaal fit te blijven, vindt Blokker. "Alles gaat nu digitaal en je kunt nu eigenlijk niet meer zonder enige basiskennis om mee te doen in de maatschappij. Ook als het gaat om computerveiligheid is het belangrijk voor ouderen om weerbaar te zijn. De internetcriminelen gaan steeds geraffineerder te werk en ouderen zijn vaak te goedgelovig." (tekst gaat door onder de foto)

Sjaak Blokker houdt ervan om mensen iets te leren. (beeld: NH Nieuws / Tom Jurriaans)


Twee keer in het jaar organiseert SeniorWeb samen met de gemeente Alkmaar, de bibliotheek en de politie ook een computerveiligheidsdag. "Dan merk je wel dat er nog veel werk aan de winkel is", vertelt Sjaak, die vroeger ook bij de politie heeft gewerkt. "Met een beetje vertrouwen geven ouderen al hun gegevens prijs, zonder dat ze ons kennen. Ze denken vaak dat het hen niet overkomt."

Na 25 jaar is er dus nog volop bestaansrecht voor de vereniging. De Alkmaarse club verruilt hun stekkie bij de bibliotheek in De Mare binnenkort voor CityLight aan de Helderseweg. "We werken veel met vrijwilligers, maar zijn vooral op zoek naar docenten. Dus als er mensen zijn die ouderen digitaal op weg willen helpen, zijn ze van harte welkom."
Pin It
Bekeken: 1170x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/