De Alkmaarse kermis is open, Om 11:00 uur gingen de lichten aan en kwam er beweging in de soms kolossale attracties die er dit jaar staan. Namens de gemeente verklaarde wethouder Christian Schouten het tiendaagse stadsfeest later op de dag ook officieel voor geopend. "Mijn kinderen vinden het heel belangrijk dat ik dit doe."

Het is de 784e kermis, de Alkmaarse kermis gaat terug tot 1339. Dat en meer werd Alkmaar Centraal woensdag uitgelegd door evenementencoördinator Bas van der Molen. Van der Molen was er vrijdag vanzelfsprekend ook, om te zien hoe de kermis waar hij zo lang aan heeft gewerkt in bedrijf ging. De kermis is net als voorgaande jaren is neergestreken op de Kanaalkade, de Gedempte Nieuwesloot, de Paardenmarkt en het Kerkplein.

De opening vond plaats op het Hofplein, bij de 80-meter hoge zweefmolen, de grote trekker van deze editie van de kermis. Een attractie waar Schouten woensdag over zei dat hij er zelf niet in zou gaan. Maar de kermis openen, dat kon hij niet laten schieten, daar hadden zijn kinderen op aangedrongen: "We wonen in Oudorp, daar is natuurlijk ook een kermis. Maar ze waren er heel duidelijk over dat ik déze kermis moest openen." (tekst gaat door onder de afbeelding)

's Avonds verandert de Alkmaarse binnenstad in een grote lichtshow. (beeld: Alkmaar Centraal)


De Alkmaarse Kermis is toch wat bijzonders, dat vinden ze niet alleen in huize Schouten, maar zeker ook op de kermis zelf. "In Tilburg hebben we dit jaar géén cadeautje gehad", horen we, en dat is toch 'zonde' volgens de exploitanten. "Ik zeg tegen m'n vrouw: we gaan naar Alkmaar!" Want daar krijgen alle kermisondernemers een lekker kaasje.

De wethouder vindt het belangrijk dat alle Alkmaarders van de kermis kunnen genieten. De kermis moet 'mooi, betaalbaar en gevarieerd' zijn, vertelde Joke Janse van de gemeente al eerder aan Alkmaar Centraal. Daarom is er bijvoorbeeld een prikkelarme middag, heeft de gemeente grenzen gesteld aan de ritprijzen en zijn er voor minima speciale kortingskaartjes. En dat is bijzonder, Alkmaar is één van de weinige grote kermissen waar zoveel aandacht is voor de betaalbaarheid.

Over de kop, heel snel, of toch kindvriendelijk: er is in Alkmaar voor ieder wat wils en dat is precies wat de gemeente hoopt te bereiken. (beeld: Alkmaar Centraal)

Pin It
Bekeken: 1894x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/