Voordat er kan worden gebouwd aan een nieuw café op de plek van grand café Het Gulden Vlies in Alkmaar zijn archeologen dagenlang bezig met opgravingen. Uit de 15e, 16e en 17e eeuw doken er kelders op, maar ook een heel riool. Voorbijgangers kijken nieuwsgierig mee. "Wie kent het dit gebouw niet?"

Zo'n tien dagen geleden begon de groep stadsarcheologen aan het blootleggen van stukken aan de Lindegracht. Het is de plek waar al tien jaar vóór Alkmaars Ontzet, in 1563, een herberg huisveste met de naam Het Gulden Vlies. In de eeuwen daarna heeft het gebouw verschillende functies gehad.

Een passant, getogen in Alkmaar, weet aan mediapartner NH Nieuws te vertellen dat er vroeger een beroemde zaal was in de toenmalige schouwburg. "Er hebben heel grote namen gestaan hoor! Zouden er nu nog gebeenten liggen van toneelspelers?" In die tijd was dat stukje nog de toegangspoort tot het centrum van Alkmaar, vertelt archeologe Nancy de Jong. "Als je via het Ritsevoort binnenkwam had je dus meteen links de herberg." Onder jongere Alkmaarders is het gebouw bekend als een café-restaurant, dat een poos geleden is overgenomen door de horecabazen die onder meer van café-restaurant De Koning op de Platte Stenenbrug een succes hebben gemaakt. De verbouwing was even uitgesteld door corona, maar is nu begonnen.

"We wisten al dat dit pand heel belangrijk is voor Alkmaarders en voor ons als ondernemers", vertelde eigenaar Daan Touw eerder aan NH Nieuws. "Ik vind het prachtig dat er al zo lang horeca is op deze plek. Dat maakt het voor ons ook extra bijzonder om er weer wat moois van te maken." De zijkant van Het Gulden Vlies wordt weer opgebouwd als de archeologen klaar zijn.
Pin It
Bekeken: 2355x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/