Van de achttien gemeenten in Noord-Holland Noord die gezamenlijk JeugdzorgPlus inkopen bij Horizon, willen er zeventien het contract met twee jaar verlengen. Dat betekent dat er sinds woensdagochtend nog twee colleges overstag zijn gegaan. Alleen de burgemeester en wethouders van Castricum hebben de knoop nog niet doorgehakt. Dat gebeurt na het raadsdebat volgende week donderdag.

De Castricumse wethouder Ron de Haan zal daarin aan de tand worden gevoeld over incidenten met jongeren uit de gesloten Horizon-instelling Antonius te Bakkum, laat mediapartner NH Nieuws weten. Het ergste incident was de beroving met steekpartij in Castricum, waarbij vijf ontsnapte bewoners betrokken waren. Eén van hen was bovendien al vaker weggelopen, betrokken bij drugsdeals en katvangen, en de 17-jarige jongen gebruikte zelf waarschijnlijk weer.

Tot voor kort waren het veelal ouders en hun advocaten, andere jeugdrechtadvocaten en soms politici die aan de bel trokken, maar recenter ook enkele kinderrechters. Zo is er, naast die over de zorg voor de 17-jarige jongen, zeker nog één rechtszaak. Een bewoonster wist te ontsnappen en ze begaf zich in een netwerk 'dat bekend is met criminele activiteiten'. Het meisje was bovendien van dichtbij getuige geweest van 'een incident met een vuurwapen'.

De kritiek wordt ondersteund door het boek 'Kinderen van de Staat, Jeugdzorg in ademnood'. Onderzoeksjournaliste Hélène van Beek reconstrueerde de aanbesteding in 2018 rond de JeugdzorgPlus in Noord-Holland Noord. Ze wijst op belangenverstrengeling in Hollands Kroon, waar de gemeente werkt met Incluzio Hollands Kroon BV., via ingewikkelde constructies verbonden aan Horizon. Parlan verloor haar contract aan Horizon, terwijl Horizon nog geen locatie had in de regio of voldoende bevoegd personeel.

Inmiddels heeft het Antonius tralies voor de ramen en extra sloten. Maar het moet geen gevangenis lijken, benadrukte directeur Rutger Brouwer van moederbedrijf iHub. "Het gaat hier om een gesloten instelling met een open karakter. Uitsluipingen zijn daar, misschien klinkt dat gek, onderdeel van. Zo leer je de jongeren omgaan met vrijheid. Want uiteindelijk behandelen wij hen met als doel: functioneren in de maatschappij."

Peter Rozenbeek, woordvoerder van de regio, zegt dat het groene licht van de zeventien gemeenten is gegeven op basis van het eerste contractjaar. Ook in 2019 voldeed Horizon niet aan alle eisen, concludeerde de Inspectie, maar er was beterschap en de dienst vertrouwde erop dat de problemen zouden worden opgelost. Bovendien wordt er praktisch gedacht; een nieuw aanbestedingsproces kost veel tijd en zorgt weer voor onzekerheid. Castricum kan nu ook nauwelijks achterblijven, dan zou het op eigen houtje snel op zoek moeten naar een andere aanbieder.

De Castricumse CK&G-fractievoorzitter Roel Beems wil een back-up plan voor jeugd die niet de juiste zorg blijken te krijgen. Voorheen konden ze nog in in het Transferium te Heerhugowaard terecht. Hij dient een motie in. Sowieso wil hij dat alle colleges de bestuurlijke gevoeligheid van het dossier aanvoelen, en dat alle rond 400 raadsleden hun wethouder Jeugdzaken op het matje roepen en erop aandringen dat ze het boek van Hélène van Beek lezen. Met name de laatste 80 pagina's.

De Inspectie Gezondheidszorg & Jeugd (IGJ) eist van Horizon een onderzoek om zichzelf te verbeteren. De uitkomsten kunnen wettelijk niet openbaar  worden gemaakt. Bij het onderzoek zullen externen betrokken zijn. (foto: Google)
Pin It
Bekeken: 3465x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/