Alkmaar, 28 maart 2013. Patiënten die last hebben van een chronische longaandoening (bronchiëctasieën) kunnen goed geholpen worden met de toediening van een continue, lage dosis antibiotica. Dit schrijft Josje Altenburg, longarts in opleiding en onderzoekster van Medisch Centrum Alkmaar in een vandaag gepubliceerd artikel in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Journal of the American Medical Association (JAMA). Al geruime tijd leeft deze veronderstelling onder longartsen, maar tot nog toe ontbrak wetenschappelijk bewijs. Aan het –gerandomiseerde- placebo-gecontroleerd onderzoek deden 83 patiënten mee in veertien ziekenhuizen in Nederland.

Altenburg's wetenschappelijk artikel is genaamd 'Azithromycin Maintenance Treatment: a randomized placebo-controlled trial in non-CF bronchiectasis; Results from the BAT trial'. Tijdens het onderzoek kreeg de helft van hen het antibioticum azitromycine, de controle groep kreeg een placebo. Altenburg zag alle patiënten die aan het onderzoek meededen zelf, aan het begin en het einde van de studie. "Een groot deel van de patiënten die azitromycine had gekregen was enorm opgeknapt en ik kreeg veel positieve verhalen te horen", aldus Altenburg.

De belangrijkste bevinding was een duidelijke afname van het aantal infecties in de azithromycinegroep. Ondanks de kans op bijwerkingen (lichte maag en darmbezwaren), was de kwaliteit van leven van de meeste patiënten erop vooruit gegaan. Zij hadden minder last van vermoeidheid, hoesten met slijmproductie en kortademigheid. Ook in de placebogroep waren positieve effecten waarneembaar, maar in veel mindere mate.

 

Pin It
Bekeken: 1233x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/