Wie per auto van Heiloo naar Alkmaar wil of vice versa, is aangewezen op de route ringweg/ Kennemerstraatweg, of dient langs het kanaal over de Boekelerdijk en de Kanaaldijk te rijden.

Nu de werkzaamheden aan de Leeghwaterbrug de nodige verkeersoverlast opleveren wordt er (weer) naar de Boekelermeer en de Boekelermeer-Zuid gekeken. Het Alkmaarse en Heilooër bedrijventerrein wordt van elkaar gescheiden door een niet aangelegd stukje weg van 50 meter.

Naar Heiloo rijden via de Boekelermeer scheelt een behoorlijk stuk omrijden, en dus tijd, brandstof en irritatie. Alkmaarse ondernemers gevestigd op de Boekelermeer willen niets liever dat die laatste 50 meter zo snel mogelijk wordt aangelegd.

Maar er zou een convenant uit 1997 zijn waarin Alkmaar, Heiloo en Akersloot de afspraak maakten dat de weg pas wordt doorgetrokken wanneer er een afslag Heiloo vanaf de A9  is. Dit om sluipverkeer via Akersloot te vermijden.

Die afslag zou in 2014 klaar zijn maar is tot 2020 uitgesteld. Er is daarom vastgehouden aan het convenant terwijl het wél wezenlijk drukker is geworden op onder andere de Boekelermeer.

Het Alkmaars college heeft nu de gemeente Heiloo gevraagd om het convenant in te mogen zien omdat de afspraken over het laatste stukje weg niet terug te vinden zijn.

Uit archiefonderzoek van het NHD blijkt bovendien dat er nergens in het convenant staat dat de verbinding er pas mag komen als de afslag A9 er is. Die was namelijk in 1997 nog niet eens in beeld.
Pin It
Bekeken: 4278x
https://ee.itk.ac.id/data/