Heiloo, 13 november 2014. In het tweede kwartaal van 2015 opent GP Groot brandstoffen en oliehandel het eerste openbare LNG-tankstation van Noord-Holland. De voorbereidingen voor het tankstation - in het Energy Innovation Park op het Alkmaarse bedrijventerrein Boekelermeer - zijn in volle gang. Naast LNG zullen diesel en AdBlue verkrijgbaar zijn bij het nieuwe tankstation. Ook kan er bio-CO2 worden getankt. Bio-CO2 is in opmars als groen alternatief voor diesel voor de koeling van transporttrailers.

LNG (liquified natural gas, ofwel vloeibaar aardgas) is een alternatieve brandstof in opkomst, met name in de transportsector. De keuze voor het Energy Innovation Park op de Boekelermeer als locatie voor het LNG-tankstation is dan ook een logische: aan de A9 en vlakbij een aantal grotere transporteurs, energiebedrijven en de hoofdvestiging van GP Groot inzameling en recycling.

LNG is tot -160 graden teruggekoeld aardgas, dat daardoor vloeibaar wordt. De verbruikskosten zijn lager dan bij diesel. Daarbij is het schoner dan diesel door een geringere uitstoot van CO2 en fijnstof én zijn vrachtwagens op LNG vijftig procent stiller dan dieseltrucks. GP Groot streeft ernaar op den duur LBG (liquid bio gas) aan te bieden. 

Bij dit project zijn diverse partijen betrokken zoals de Gemeente Alkmaar, Taqa, vrachtwagenleveranciers, vervoerders en verladers. Het reductiepotentieel en doel is 250 ton CO2 per jaar na het derde jaar van exploitatie. Het sector brede reductiepotentieel is afhankelijk van de verdere ontwikkelingen en kan oplopen tot 3 Mton in 2030.

 

Pin It
Bekeken: 1266x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/