Alkmaar, 17 oktober 2014. De financiële startpositie van de nieuwe gemeente Alkmaar is gunstig te noemen, zo blijkt uit de voorliggende werkbegroting 2015-2018. De besturen van Alkmaar, Graft-De Rijp en Schermer voerden de voorbije jaren een solide financieel beleid. De bezuinigingen zijn geheel ingevuld, het weerstandsvermogen is sterk verbeterd. De lokale lasten zijn zoals gebruikelijk slechts aangepast aan de inflatie. Gunstig is dat volgens de huidige ramingen de komende jaren geen nieuwe bezuinigingen nodig zijn.

Van de grote gemeenten behoort het nieuwe Alkmaar meteen tot de top 3 van gemeenten met de laagste lokale lasten. Toch is de gemeente in staat middelen te reserveren voor investeringen en om risico’s in het Sociaal Domein op te vangen. “Het doet me genoegen dat we erin zijn geslaagd onze boedels bijeen te brengen en er zo’n gezond gezamenlijk huishouden uit op te bouwen”, zegt Alkmaars wethouder Financiën Peter de Baat (VVD). “We de afgelopen jaren zo’n 50 miljoen euro weten om te buigen. Zonder op onze ambities in te leveren!"

De drie colleges van B&W bieden de Werkbegroting 2015-2018 aan hun gemeenteraden aan. Het college van Schermer besluit daar komende week definitief over. Deze werkbegroting vormt de basis voor de Programmabegroting 2015-2018 die door de nieuwe raad begin 2015 zal worden vastgesteld.

De Stuurgroep Fusie van de drie huidige colleges heeft vijf speerpunten: het opstellen van buurt- en kernenbeleid, dienstverlening, toeristisch beleid & gemeentelijke samenwerking Land van Leeghwater, Cultuurbeleid en Jeugd & Jongeren. In de werkbegroting zijn deze speerpunten verwerkt. In de werkbegroting zijn ook de financiële effecten van de decentralisaties op het gebied van Jeugd, Werk en Zorg verwerkt. De begroting neemt hierdoor toe met ruim € 57 miljoen. 

Begin november wordt de werkbegroting behandeld in de afzonderlijke gemeenteraden. Op 19 november gaan de inwoners van de fusiegemeenten naar de stembus. Vanaf 1 januari 2015 is die nieuwe raad aan zet om de definitieve politieke keuzes te maken. 

Pin It
Bekeken: 1634x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/