Alkmaar, 17 april 2014. Op 3 en 13 mei laten Manon Henzen (Eetverleden.nl) en Mariëlla Beukers (Wijnkronieken.nl) liefhebbers in het Cultuurcafé van Stedelijk Museum Alkmaar in een informele sfeer kennismaken met een aantal lekkernijen en wijnen uit de middeleeuwen, net zoals Van Oostsanen, zijn familie en zijn clientèle die genuttigd zouden kunnen hebben. Er kunnen vier wijnen en vier bijpassende hapjes geproefd worden; Manon en Mariëlla vertellen ondertussen meer over eten en drinken rond 1500. De beide historici illustreren hun verhaal met een digitale presentatie.

Jacob Cornelisz. van Oostsanen leefde rond 1500 in Amsterdam; voor zijn werk reisde hij naar omringende plaatsen, waaronder Alkmaar en Warmenhuizen. Daar beschilderde hij onder andere de gewelven van de plaatselijke kerken. Reizen – en werken – maakt hongerig en dorstig, dus Jacob zal regelmatig een herberg binnen gegaan zijn om wat te eten en te drinken. Wat trof Jacob zoal aan in die herberg? En wat maakte zijn vrouw Anna thuis in Amsterdam klaar? Wat zette ze haar man voor op een frisse lentedag?

Jacob’s kleinzoon Cornelis Anthonisz. is een van de eerste schilders van een schuttersmaaltijd. De Braspenningmaaltijd, uit 1533, is van zijn hand en maakt deel uit van de tentoonstelling (dit werk is te zien in Amsterdam). Ook dit schilderij komt onder de loep: wat ligt er op eigenlijk op tafel bij die schutters, en wat zat er in hun glazen?

De lezing met proeverij vindt op 3 mei en 13 juni plaats van 17.30 tot 19.00 uur in het Cultuurcafé van het Stedelijk Museum Alkmaar. Kosten zijn € 27,50 per persoon, exclusief een eventueel voorafgaand bezoek aan de tentoonstelling. Aanmelden kan bij het museum. Deze proeverij wordt georganiseerd in het kader van de tentoonstelling Van Oostsanen – de eerste Hollandse meester. Meer informatie over de tentoonstelling -hier-.

Afbeelding: Cornelis Anthonisz, Maaltijd van een rot van de voetboogschutters, ‘de Braspenningmaaltijd’, 1533

 

Pin It
Bekeken: 2554x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/