Alkmaar, 31 maart 2014. Historicus Gerrit Valk illustreert het levensverhaal van de Alkmaarse componist en collaborateur Melchert Schuurman (1900-1967) met geluidsopnamen en live muziek van niet-politieke composities. Schuurman had vanaf 1920 een muziekschool in Alkmaar en hij was orkestleider. In 1933 werd hij lid van de NSB, waarvoor hij vele partijliederen componeerde en zangbundels samenstelde. Op 42-jarige leeftijd meldde hij zich voor het oostfront. Hij overleefde dit avontuur, maar twee van zijn drie zoons, die hem waren gevolgd, sneuvelden. Na de oorlog moest Schuurman zijn inspanningen voor de bezetter bekopen met tien jaar celstraf.

Trio Jos Ruiters brengt tijdens de lezing niet-politieke composities van Schuurman ten gehore. Het Trio bestaat uit Jos Ruiters, klarinet, Annemarie Ruiters, piano en Zana Naidionava, zang. 

Alkmaar Historisch Café wordt gehouden bij bibliotheek Kennemerwaard, locatie Alkmaar centrum en duurt van 20:00 uur tot ongeveer 22:00 uur. Kosten zijn € 7,50 en € 5,00 voor vrienden en leden van de bibliotheek, de Historische Vereniging Alkmaar, het Stedelijk Museum, de Grote Kerk en Archief Alkmaar instellingen. Kaarten zijn bij de bibliotheek verkrijgbaar.

Van de hand van Gerrit Valk verschijnt in april een boek over Schuurman: Pantsers stooten door, stuka’s vallen aan. Het boek is in de pauze verkrijgbaar (€ 19,95).



Pin It
Bekeken: 1565x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/