Groot, lomp en vierkant. Voor elegant design moet je niet bij Volvo zijn. De Volvo P1800 is de spreekwoordelijke uitzondering op de regel. Volvo heeft de reputatie dat het verhuisdozen op wielen verkoopt. De enige modellen die de afgelopen jaren enigszins afweken van die traditie, zijn de van Nederlandse bodem afkomstige Volvo 480 en –vooruit – de C30. Al vinden we bij Cine Cars ook de 780 Coupé van Bertone best fraai. Maar we dwalen af…

De P1800 was voor Volvo een enorme stijlbreuk toen hij aan het begin van de jaren ’60 op de markt kwam. Deze sportcoupé was radicaal anders dan pakweg de Amazone en de PV544 ‘Katterug’. Maar als we er even over nadenken was het helemaal niet zo vreemd dat de P1800 zo anders was. Ontwerper Pelle Petterson had bij de Italiaanse carrosseriebouwer Frua ruimschoots de gelegenheid gehad om zijn talent fijn te slijpen, wat verklaart waarom we in de vormen van de P1800 een vleugje Italië ontwaren. Daarbij kwam deze flamboyante verschijning precies op tijd voor de woelige jaren ’60. Ook Roger Moore was blij, want als detective Simon Templar beschikte hij in de TV-serie The Saint over een spierwitte P1800.

Ook Roel ter Haar is gevallen voor de charmes van zijn Zweedse schone. Zodanig zelfs dat zijn wederhelft de auto Angela noemde, omdat Roel meer tijd doorbracht met zijn auto dan met zijn vriendin. Ruim drie jaar was Roel in de avonduren en de weekenden bezig met zijn P1800, die de hitte in Californië niet bepaald goed had doorstaan. Zo verliefd was Roel dat hij niet één P1800 kocht, maar twee. Het tweede exemplaar ruilde hij voor een motorrevisie en een nieuw aangelegde draadboom. Dat is nog eens een slimme deal.

Aan alles komt een einde, dus ook aan de restauratie van de P1800 van Roel. Na drie jaar bloed, zweet en tranen te hebben gestort, kon hij eindelijk op pad met zijn Volvo. De auto is technisch in uitstekende staat, maar zijn leeftijd is hem hier en daar aan te zien. Roel maalt niet om kleine krasjes op sierlijsten, of een scheurtje in de stoel. Ondanks zijn leeftijd wordt er met deze P1800 ook niet zachtzinnig omgesprongen. Dit is een van die weinige klassiekers waarvoor ’s winters de winterbanden van zolder worden gehaald. Zo mogen we dat graag zien. Roel en zijn P1800 zijn dagelijks om 19.00 te bewonderen via Alkmaar Centraal.

Pin It
Bekeken: 3819x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/