Alkmaar, 20 maart 2014. AZ heeft zich donderdag bij de laatste acht in het Europa League toernooi geschaard. In Alkmaar wist AZ met 1-0 te winnen, waardoor een 0-0 gelijkspel in Moskou tegen Anzhi volstond. In plaats van de gebruikelijke 4-3-3 startte de ploeg uit Alkmaar in een meer defensief 5-3-2 om de Russen te bestrijden. Dick Advocaat op de tribune en zag hoe AZ controle te had over de wedstrijd. De Alkmaarders gaven weinig kansen weg en konden zelf wat kleine kansjes creëren. Bijna kwam de Alkmaarse formatie op een 0-1 voorsprong in de 33e minuut, maar Gudelj mikte zijn vrijetrap op de buitenkant van de paal. Gescoord werd er niet meer voor rust en dus werd er met 0-0 de kleedkamers opgezocht.

Ook na de rust behield AZ de controle en kwam het nauwelijks in gevaar. Het kreeg zelfs nog de beste kansen. Met het einde inzicht gingen de Russen opportunistischer spelen en zakte AZ verder in. Ook in de laatste minuten kon Anzhi Makhachkala weinig uitrichten en had AZ nog een goede mogelijkheid om de wedstrijd definitief in het slot te gooien. In blessuretijd ging de doelman van Anzhi mee naar voren waardoor Berghuis in de counter op een leeg doel afging. Mkrtchyan trok aan de noodrem en voorkwam een doelpunt, wat hem de rode kaart opleverde. Het was meteen de laatste actie van de wedstrijd en AZ schaarde zich daardoor bij de laatste acht van het toernooi. Vrijdag zal de loting bepalen aan wie de Alkmaarders worden gekoppeld.

Bekeken: 1053x