Bergen, 11 maart 2014. "Kunst en cultuur moeten we niet los zien van economie; het kan juist de motor daarvan zijn” aldus Karin Geelink, cultuurmakelaar Noord-Holland Noord. Geelink beet maandagmiddag het spits af met de eerste column tijdens het openbare cultuurdebat in Kranenburgh, georganiseerd door Cultuurcompagnie Noord-Holland in samenwerking met Kranenburgh. In een vol auditorium luisterden en debatteerden zo’n 150 kunstliefhebbers, kunstenaars, bestuurders, en ondernemers over de waarde van kunst in de regio en over de rol van creatieven in de huidige maatschappij. 

Het cultuurdebat stond in het teken van de gezamenlijke zoektocht naar de cultuurschatten van de regio. De kwestie was of deze cultuurschatten wel voldoende bekend waren en benut werden om de regio te promoten. Gelink stelt dat ook gemeenten nog meer bewust gemaakt moeten worden van de positieve bijdrage aan de economie en toerisme. "Het cultuurconvenant dat is gesloten tussen vier gemeenten is al een stap in de goede richting." Kees Wieringa, directeur van Kranenburgh stelde in zijn slotcolumn zelfs dat ‘toerisme de kunst kan redden’. Hij gaat het VVV herbergen in Kranenburgh. Tevens wil Wieringa de regio in 2015 uitroepen tot eerste culturele hoofdstad van Nederland. En dan 5.000 euro per gemeente, subsidie van de Provincie en het Rijk en dan verdubbeling door Europa: dan kan er werkelijk vernieuwd worden.

Gespreksleider Ellen Klaus (Cultuurcompagnie Noord-Holland) sprak onder andere met burgemeester Hetty Hafkamp, gedeputeerde van Provincie Noord-Holland Elvira Sweet, beeldend kunstenaar Martijn Engelbregt, TV-producent Gert Berg, scenarioschrijver Rob Bloemkolk, PowNews verslaggever Jan Roos, theatermaker Moos d’Herripon, Kees Wieringa en met de zakelijk leider van Festival Karavaan Ilse van Dijk.

"Het creatieve denken van kunstenaars kan de maatschappij juist nu verder helpen. Kunstenaars denken beyond the box en kunnen nieuwe ideeën brengen", aldus Martijn Engelbregt. De aanwezige kunstenaars waren het met elkaar eens dat zij zelf de grootste investeerders zijn in de kunstsector en dat subsidieverstrekking aan de kunst- en cultuursector goed besteed wordt.

Pin It
Bekeken: 1464x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/