Al sinds 1993 hangt het op Stadskantoor in Alkmaar; de iconische en inmiddels ook omstreden dichtregel "van teveel spektakel wankel je allicht". Sinds bekend is dat maker Lucebert sympathiseerde met het naziregime, is het maar de vraag of de letters blijven. Donderdag deelde Wethouder Cultuur Anjo van de Ven mee dat het besluit hierover wederom wordt uitgesteld. "Spoed is niet altijd goed."

Al anderhalf jaar is het college in gesprek met verschillende belanghebbenden om een goede afweging te maken. De joodse gemeenschap, Stedelijk Museum Alkmaar, het Regionaal Archief, de nazaten van Lucebert, allemaal deden ze een duit in het zakje. "Daar kwam uit dat je op verschillende manieren naar dit verhaal kan kijken. We kunnen een politieke beslissing nemen, maar ook een op basis van wat de spreuk voor Alkmaarders betekent." (tekst loopt door onder foto)

De maatschappelijke discussie om dichter en kunstenaar Lucebert gaat de komende maanden nog verder (foto: Nationaal Archief / Rob Bogaerts / Anefo)


En voor dat onderzoek is meer tijd nodig. De komende maanden staan dan ook in het teken van gesprekken met stadsbewoners. Van de Ven: "Het kunstwerk heeft waarde voor Alkmaar; kunnen we ermee leven dat Lucebert fouten heeft gemaakt? Kijk je naar de kunstenaar of het kunstwerk?"

Wat ook meespeelt in het uitstel is de Lucebert tentoonstelling die eind maart start in Stedelijk Museum Alkmaar. "We willen weten hoe de stad hierop gaat reageren. Vlak voor die expositie besluiten kan worden gezien als een statement." De wethouder hoopt dat de expositie bijdraagt aan een gesprek in de stad en een meer afgewogen beslissing. (tekst loopt door onder foto)

Wethouder Cultuur Anjo van de Ven (hier terwijl ze een lintje knipt) wil dat er een zorgvuldig afgewogen beslissing wordt genomen. En dat kan nu nog niet volgens haar (foto: Streekstad Centraal)


Dus we moeten nog even geduld hebben. Hoe de gesprekken met Alkmaarders worden gevoerd, is nog onduidelijk. "Misschien in de vorm van enquêtes, maar daar moeten we nog over nadenken." Voor het einde van 2024 wordt de definitieve keuze gemaakt. "Langer moeten we ook niet wachten. Wat het besluit ook is, het zal de een teleurstellen en de ander blij maken."
Pin It
Bekeken: 1394x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/