De laatste ledenvergadering van de dorpsraad van Sint Pancras is uitgelopen op een grote teleurstelling. Met de bijbehorende frustratie. Vijf minuten na de start escaleerde de boel. De vergadering werd daarop gestaakt. Bestuursvoorzitter Ron Spaans (67) is er helemaal klaar mee. "Ik kan niet zomaar ontslag nemen, dat is onbehoorlijk bestuur."

Dat hij uitkijkt naar het moment dat zijn bestuurstaak er op zit is duidelijk. Donderdagavond zou er een belangrijke beslissing genomen worden. Voorafgaand aan die vergadering meldde Spaans nog "Vanavond wordt besloten of onze raad blijft voortbestaan of wordt opgeheven" bij NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal.

Maar daar kwam het dus niet eens van. De Dorpsraad heeft sinds enige tijd een penningmeester van buiten het dorp. Dat mag niet volgens de huisregels, maar tegelijkertijd was er geen geschikte kandidaat beschikbaar. Het ledenbestand van de dorpsraad is flink vergrijsd en niemand uit het dorp wil de bestuurstaken verrichten.

Ron Spaans in 2019, onderweg in Sint Pancras om handtekeningen op te halen voor de petitie om bij Alkmaar gevoegd te worden. (videostill: NH Media)


Twee leden confronteerden Spaans en zijn collega-bestuurslid met de buitendorpse keuze, waarop Spaans besloot de vergadering te staken. De leden die over de huisregels begonnen hadden volgens Spaans een punt, maar "de timing was beroerd". De vergadering was al zodanig geëscaleerd dat Spaans niet eens meer aan het belangrijkste agendapunt toekwam: zit er nog leven in deze raad?

De dorpsraad van Sint Pancras werd opgericht licht toen in 2000 het dorp bij de gemeente Langedijk werd gevoegd. De raad had toen een flinke achterban en werd hét aanspreekpunt voor iedereen die niet bij de gemeente terecht kon. "We hadden een behoorlijk bestuur en diverse groepen die zich ieder met verschillende thema's bezighielden", vertelt Spaans.

 

Hoe anders is het nu. Spaans trad twee jaar geleden aan als voorzitter en liep al snel tegen problemen aan. Niet alleen intern. Spaans voelt zich bijvoorbeeld totaal niet gehoord door de gemeente Dijk en Waard, waar Sint Pancras sinds 2022 bij hoort. Vooral de dorpsraad wilde zich liever aansluiten bij gemeente Alkmaar. "De gemeente wil ons niet hebben", zegt hij. "Ze nodigen ons nergens voor uit en we krijgen geen enkele steun."

Twee jaar geleden hield Spaans, samen met andere leden, een petitie: 'Willen jullie horen bij gemeente Alkmaar of Dijk en Waard?' 62 procent van de inwoners koos voor Alkmaar. Ook bij straatinterviews bleken veel Pancrassers toch een voorkeur te hebben voor Alkmaar.

Spaans laat weten opnieuw in beraad te gaan met zijn collega en adviseurs en zo snel mogelijk een nieuwe vergadering in te plannen.
Pin It
Bekeken: 1135x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/