De ophef over de komst van vervuild puin naar Alkmaar heeft afvalverwerker Sortiva niet onberoerd gelaten. Hoewel het bedrijf van de omgevingsdienst ontheffing heeft gekregen om dit afval uit IJmuiden in Alkmaar te verwerken, gaat Sortiva na gesprekken met de gemeente toch op zoek naar een alternatief. De wethouder prijst de coöperatieve en verantwoordelijke houding van het bedrijf in de Boekelermeer.

Het was deze zomer best even schrikken voor veel Alkmaarders: vervuilde overblijfselen van een IJmuidense Hoogoven zouden in Alkmaar de grond in gaan. Al direct werd duidelijk dat politiek Alkmaar zich tegen de komst van het afval zou verzetten, ook nadat bleek dat het afval eigenlijk al aanwezig was en dat er een ontheffing voor zou worden verleend. 'Vullis' was het, in de woorden van fractievoorzitter John van der Rhee, hier moest Alkmaar de handen echt niet aan branden.

Reden voor de gemeente om met afvalverwerker Sortiva in gesprek te gaan. Dat bedrijf liet al eerder merken in de maag te zitten met de kwestie. Sortiva maakte zich nu juist hard voor een veilige en verantwoorde verwerking van het afval, was het verweer. "Er is helaas een onterecht beeld ontstaan dat Sortiva het puin zou accepteren waar andere verwerkers dit niet deden", schrijft wethouder Christiaan Peetoom in een brief aan de raad. "Dit is niet correct." (tekst gaat door onder de foto)

Het afval was afkomstig van TATA Steel in IJmuiden. (foto: NH)


Maar de ophef was er dus al en daar verbindt Sortiva nu conclusies aan. "Met genoegen kan ik u mededelen dat Sortiva positief heeft gereageerd op ons verzoek", laat de wethouder weten. Sortiva is 'voornemens om geen gebruik te maken van de stortontheffing', aldus de wethouder, ook al heeft het bedrijf die ontheffing op correcte gronden verkregen. "Het bedrijf zal zich maximaal inspannen het TATA puin niet op haar deponie in Alkmaar te ontvangen en zoekt naar een alternatieve locatie voor de storting."

Waar die alternatieve locatie gezocht wordt is nog niet duidelijk. Voor Alkmaar is de kwestie in ieder geval begraven: "Het voorgenomen bezwaar van de gemeente tegen de ontheffing is daarmee komen te vervallen." Wethouder Peetoom prijst het Alkmaarse bedrijf om de goede samenwerking en het begrip: "Ik wil mijn waardering uitspreken voor de beslissing en houding van Sortiva in deze kwestie. Het bedrijf heeft blijk gegeven van een groot verantwoordelijkheidsbesef en een constructieve, oplossingsgerichte benadering."
Pin It
Bekeken: 818x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/