"Het is spannend, maar ook weer heel leuk." Leerlingen in de bovenbouw van basisschool Sint Adelbertus hebben het jubileumjaar 450 jaar Alkmaar Ontzet feestelijk afgesloten in de Grote Kerk. Tijdens de grote thema-afsluiting speelden ze scènes historische gebeurtenissen na tegenover hun ouders, elkaar en andere belangstellenden.

Midden in de Grote Kerk, maar ook in hoeken en nissen speelden de kinderen de start van de 80-jarige oorlog, de beeldenstorm, het beleg en het ontzet van Alkmaar na. De optredens waren door de leerlingen en de leerkrachten gemaakt, samen twee dramadocenten.

"Wij hebben twee scènes", vertelt een van de leerlingen over hoe ze mensen vanuit de tijd van het beleg van Alkmaar naspelen. "Eentje dat ze gaan vechten en ook eentje dat ze in de put gaan praten, oftewel dat ze gewoon het niet meer zien zitten."

De inspiratie werd gehaald uit de activiteiten die de leerlingen de afgelopen weken met de school hebben ondernomen. Onder andere bezochten ze het Regionaal Archief, het Stedelijk Museum en de voorstelling van het Mini-Koraal. Verder kwam de muzikale groep Vive les Gueux langs op school en verzorgde de Historische Vereniging Alkmaar historische rondwandelingen door de stad. En dan waren er natuurlijk nog de kranslegging in het Victoriepark door de groepen 8 en het Alkmaar Ontzetweekend zelf.

"Ik vind het heel erg fantastisch, want die kinderen hier - die Alkmaarse kinderen die kunnen het verhaal van Alkmaar Ontzet naspelen. Dat vind fantastisch!", vertelt één van de bezoekers. Een ander vindt het ook maar wat mooi. "Ja superleuk om die kleintjes zo te zien, en Alkmaars Ontzet uit te beelden met elkaar. En dan alle verschillende scènes... ja gewoon genieten."
Pin It
Bekeken: 1059x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/