Het is dan misschien niet warm, zonnig is het wel en wie dinsdag op het Waagplein in Alkmaar een terrasje wilde pikken, kwam erachter dat dat maar heel beperkt mogelijk was. De hele middag en een deel van de avond was het plein namelijk het toneel van een grote politie-oefening. En een grote speeltuin voor de 140 Horizon leerlingen die 'slechterik' mochten spelen. "Het is heel spannend want dit maak je niet zomaar mee".

De politie oefende op het plein situaties die typisch zijn voor de horeca en de problemen die daarbij kunnen horen. In samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland en verschillende café-uitbaters in Alkmaar en omgeving onderzoekt het 'Horeca Interventie Team' hier wat de beste aanpak is bij zaken als uitgaansgeweld of calamiteiten. "Dat wordt wel tof", laat de woordvoerder van de politie voorafgaand aan de oefening weten. "Er zijn ook honden en hondengeleiders bij." En dat vinden mensen altijd wel spannend om te zien.

Een oefening ja. Maar al te veel verzet bieden of dwarsliggen was niet persé een goed idee... (foto: Streekstad Centraal)


Wel was een deel van het plein afgezet om te voorkomen dat argeloze voorbijgangers dwars door een -gespeelde- interventie heenfietsen. "We willen dit eigenlijk om het jaar doen, maar corona gooide roet in het eten. Dus is het nu drie jaar geleden dat we dit voor het laatst hebben gedaan", vertelt Johan de Caluwé van de politie aan Streekstad Centraal.

Voor de agenten is het minder spel dan voor de 'ingehuurde tegenstand', dat maken de gezichtsuitdrukkingen van de agenten en handhavers duidelijk. "Ook dat is een oefening. Je probeert de adrenaline zo laag mogelijk te houden en niet over de grens te gaan. Net als in het echt", volgens Caluwé. Een paar 'onruststokers' denkt toch wat verder te kunnen gaan dan de bedoeling is, maar komen er snel achter dat de agenten dan óók een stap verder gaan. Dat er ook honden meedoen maakt indruk bij de leerlingen. "Daar blijf ik echt ver bij uit de buurt, zag je hoe die man werd gepakt?"

De aanwezige politiehonden maakten indruk. (foto: Streekstad Centraal)


Hoe aanlokkelijk het uitzicht ook mocht zijn, het was toch niet de planning dat de deelnemende agenten en toezichthouders daarna met z'n allen de kroeg ingingen. Er volgt een debriefing op het bureau. Want wat voor het publiek een mooi schouwspel mag zijn, is voor de betrokkenen hard werken en vooral veel leren. "Zo verstevigen we onze samenwerking."
Pin It
Bekeken: 877x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/