Esmee Vendrig uit Alkmaar is Nederlands judokampioene gewonden in de categorie meiden onder 15 jaar. In de finale versloeg het pas 13-jarige talent van Randers Budosporten de Amsterdamse Dede Molema in de extra tijd met een golden score.

Op het NK jeugd in Hoogeveen was Esmee vooraf een van de favorieten voor een medaille. Vorig jaar veroverde ze als jonkie van 12 jaar al zilver in deze leeftijdscategorie. De eerste ronde was makkelijk, die mocht ze vanwege een vrijloting overslaan. Daarna won ze haar achtste finale met een verwurging en ook de kwartfinale leverde weinig problemen op. De halve finale was de eerste echte test. Het werd een spannende judopartij, waarin Esmee door drie straffen voor de tegenpartij aan het langste eind trok. De finale werd een Noord-Hollands onderonsje. De Alkmaarse gaf niets weg en na de standaard 5 minuten veegde Dede Molema onderuit.