Al maanden waren er 'inleidende schermutselingen' op weg naar 450 jaar Alkmaar Ontzet, maar vrijdag barstte de viering dan eindelijk los en in het weekend ging nog een schepje bovenop. Het was druk in de stad, drukker dan in voorgaande jaren. Streekstad Centraal maakte een sfeerbeeld van de festiviteiten op zaterdag.

Maar eerst even terug naar de vrijdagavond, want toen begon het Ontzet-weekend met de traditionele kranslegging, de lampionoptocht en ook de receptie in de Grote Kerk. Het was druk in de kerk, met alle Alkmaarders die het glas op de bevrijding van de Spanjaarden in 1573 hieven, met daarbij een hapje, muzikaal vermaak en de uitreiking van de vrijwilligersprijs. In de binnenstad werd, niet zo traditioneel, zeg maar "pre-pre-Ontzet", gevierd op de tweede avond voor 8 october. October natuurlijk eens in het jaar met een 'c'. (tekst gaat verder onder de foto)

Een druk bezochte Alkmaar Ontzet receptie, met zicht op het gloednieuwe hoge raam


Zaterdagochtend kwamen de hulpdiensten vanaf 09:00 uur volop in actie, niet voor een groot incident maar voor demonstraties op de Kanaalkade. Een uurtje later begon Alkmaar Ontzet weer op stoom te komen met de kaasdraagwedstrijden, het Victorie Funpark en historische schepen van het reddingsmuseum. Op de Paardenmarkt in de grote tent was er een Kidsplein voor de kleinere Alkmaarders, met onder andere oud-Hollandse spellen.

Kinderen kwamen ook volop aan hun trekken met Samba Salad op het Canadaplein en natuurlijk de traditionele Kinderoptocht door de stad, De deelnemers hadden weer hard gewerkt aan uitdossingen en de wagens, misschien met een beetje hulp van wat oudere mensen. (tekst gaat verder onder de foto)

Het Victorie Funpark met van alles en nog wat te doen voor jonge Alkmaarders


Voor jong en oud(er) waren er onder andere het oud-Hollandse ringsteken aan het Kennemerpark, orkestoptredens en de grote middagoptocht, met prachtige kleding en praalwagens en deze keer ook enorme poppen van historische figuren uit de tijd van het Spaanse beleg. Laten we vooral de eveneens traditionele zuurkoolmaaltijd op de Paardenmarkt niet vergeten. Zowel op het Waagplein als het Canadaplein waren er optredens, en natuurlijk werd het feest van vrijdagavond in de Koorstraat en op het Ritsevoort nog eens dikjes over gedaan.

Voor wie nog niet genoeg had is er nog de dag van Alkmaar Ontzet zelf, 8 october dus, met een shopmiddag en meerdere podia door heel de stad. Om 22:00 uur wordt 450 jaar Alkmaar Ontzet afgesloten met een lasershow op het Canadaplein.
Pin It
Bekeken: 1078x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/