Het is een traditie waar niemand omheen kan: de Zuurkoolmaaltijd van Alkmaar Ontzet. Maar wie geen vlees eet, komt er bij de maaltijd toch bekaaid vanaf. Er is namelijk geen apart menu voor leden die vegetarisch of veganistisch eten en dat roept vragen op bij de plaatselijke Partij voor de Dieren. "We willen graag meedenken."

Fractievoorzitter Kıvılcım Pınar zegt het er voor de zekerheid maar even bij: "We willen geen cultuuroorlog. Het gaat om een positieve bijdrage." Want dat de 8 October Vereeniging de beste bedoelingen heeft, dat staat voor Pınar buiten kijf. "Ik vind de maaltijd ook een heel belangrijke traditie. Maar ik heb wel leden van de Vereeniging gesproken die vegetarisch zijn, of veganist, en die moeten de maaltijd nu overslaan." En dat kan volgens de partij niet de bedoeling zijn in het jublieumjaar van 450 Jaar Alkmaar Ontzet.

Pınar weet dat het in die andere ontzetstad, Leiden, al een paar jaar anders aan toe gaat. Daar is er keuze uit meerdere varianten. "Een veganistische variant is voor iederéén geschikt", stelt Pınar. "Veganistisch is ook koosjer, ook halal. Maar hoe de Vereeniging het precies invult, dat is uiteraard aan de Vereeniging zelf. Het gaat er voor mij om dat de gemeente dit faciliteert." Want de 8 October Vereeniging kan volgens Pınar wel een steuntje in de rug gebruiken, het idee bestaat dat de organisatie krap bij kas zit en het daarom wat eenvoudig wil houden.

De PvdD heeft raadsvragen over de kwestie gesteld. Daarmee hoopt de partij het onderwerp ook breder bespreekbaar te maken. Ze zou graag zien dat de erevoorzitter van de 8 October Vereeniging, burgemeester Anja Schouten, zou ingaan op de 'uitdagingen zoals de klimaatverandering, stikstofcrisis en de biodiversiteitscrisis', en op de noodzaak van de 'eiwittransitie' zoals PvdD die ziet. Maar het gaat ook om meedoen, verbinden, 'inclusiviteit', benadrukt Pınar: "We willen gewoon dat álle leden van de Vereeniging kunnen meedoen."
Pin It
Bekeken: 1474x
https://perpusda.lampungtengahkab.go.id/products/demo/ https://siss.sulselprov.go.id/approve/gacor/ https://stkippgri-sidoarjo.ac.id/demo-slot/ https://inspektorat.nganjukkab.go.id/products/demo-pp/ https://smpn11.semarangkota.go.id/spicy/dorsek-gacor/ http://cakar76.ac.id.matthewwilliamson.com/ https://www.sidiap.org/rtp-live/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://pressnote.in/slot-demo/ https://heylink.me/link-ksoklub/