De SeniorenPartij Alkmaar (SPA) heeft raadsvragen gesteld over een opmerkelijk besluit van het Noordwest Ziekenhuis. Dat heeft ervoor gekozen om echte bloemen te vervangen voor bloemen van plastic, omdat dat beter zou zijn voor het milieu. "De fractie dacht eerst aan een 1 aprilgrap."

Toch is dit het Noordwest Ziekenhuis ernst, al verwacht Sasja Spek, fractievoorzitter van SPA, dat het ziekenhuis in de praktijk wel coulant zal zijn als bezoekers met een boeketje binnenkomen. In de eigen winkel zijn bloemen echter in de ban, plastic heeft de toekomst. Bezoekers kunnen bloemen huren die vervolgens weer worden hergebruikt. "Heel bijzonder", aldus Spek. "Als het nou om gezondheid zou gaan, dat ze zeggen: zo'n vaas valt om, dat is een risico, dan zou ik het nog begrijpen. Maar dit vind ik een beetje dubieus."

De overstap op plastic bloemen wordt namelijk gepresenteerd als een duurzaamheidsmaatregel. De bloementeelt wordt aangemerkt als vervuilend, het ziekenhuis heeft de ambitie om te verduurzamen - en dus gaan bloemen en het Noordwest Ziekenhuis niet samen. "Slaan we niet een beetje door in duurzaamheid", overweegt Spek. "Een bloemetje krijgen is hartstikke fijn." Ook voor bloemisten in de regio is dit zuur, terwijl er ook biologische, milieubewuste alternatieven zijn, volgens de SPA. Iets wat ook Milieu Centraal onderkent, deze instelling geeft daarom uitgebreide adviezen voor een verantwoord bosje bloemen.

Voor de SPA is de kwestie belangrijk, omdat het iets zegt over de sfeer in de gezondheidszorg en over wat in de woorden van de partij een 'kille samenleving' aan het worden is. "Natuurlijk gaat het bestuur van het ziekenhuis over haar eigen beleid, maar de fractie wil toch een lans breken voor en oproepen tot normaal liefdevol gedrag", schrijft de SPA. Spek geeft toe dat dit raadsvragen 'met een knipoog' zijn, want de raad heeft geen macht over het ziekenhuis. "Maar we kunnen het ziekenhuis wel iets meegeven", zegt ze. "Laten we wat meer oog hebben voor elkaar."
Pin It
Bekeken: 4931x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/