In Alkmaar is een duwbak met bagger gezonken. De bak had een flinke lading aan boord, en begon water te maken in de bocht van Het Noordhollandsch kanaal bij de Accijnstoren. Binnen seconden was het gebeurd. "Dat gaat zo snel, dat weet je niet hoe snel dat gaat." Schipper van het pontje Dirk Bakker en zijn passagiers waren getuige van het incident.

"Het was rond het middaguur geloof ik. Ze gaan nu met een duiker kettingen er onderdoor halen en 'm proberen te lichten", zo vertelt Bakker aan Alkmaar Centraal. "Nou ja, hij was volgens mij te zwaar beladen." Het ging om een duwbak vol bagger, met daarachter een duwboot. De kapitein van de duwboot zag het onheil naderen en probeerde snel aan te leggen bij de Bierkade. Maar het was al te laat. De bak zelf meet 17 meter en was beladen met bagger uit de in aanleg zijnde Boekelermeerhaven. Waarschijnlijk is het een combinatie van factoren die geleid heeft tot het zinken van de bak. Een en ander gebeurde dus maandag rond het middaguur. "Secondenwerk", volgens een getuige.

Bij de derde poging liet de gezonken duwbak met bagger zich weer zien (foto: Alkmaar Centraal)


Hoewel het vaartuig niet midden in de vaarroute lag, was het wel zaak de bak snel te bergen. Dat bleek alleen geen sinecure. Het eerste plan was om met graafmachines de bak zo leeg mogelijk te maken en dan te lichten. Dat bleek niet mogelijk. Daarna kwam er een duiker aan te pas, die kettingen onder het vaartuig doorhaalde. Het idee was toen om het schip aan die kettingen op te tillen met twee graafmachines die als kraan fungeerden. Maar het gewicht bleek te groot voor één van de machines. Daarom werd maandagavond de eerste poging gestaakt.

De tweede poging, met een zwaardere machine, vond dinsdagochtend plaats. Maar ook dat bleek niet voldoende om de bak weer boven water te krijgen. Pas toen een derde machine werd ingeschakeld kwam de boel in beweging. Dinsdagmiddag rond 12:00 uur kwam de gezonken modderschuit boven water. De operatie trok zowel maandag als dinsdag veel bekijks van buurtbewoners en andere geïnteresseerden.
Pin It
Bekeken: 20515x
https://perpusda.lampungtengahkab.go.id/products/demo/ https://siss.sulselprov.go.id/approve/gacor/ https://stkippgri-sidoarjo.ac.id/demo-slot/ https://inspektorat.nganjukkab.go.id/products/demo-pp/ https://smpn11.semarangkota.go.id/spicy/dorsek-gacor/ http://cakar76.ac.id.matthewwilliamson.com/ https://www.sidiap.org/rtp-live/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://pressnote.in/slot-demo/ https://heylink.me/link-ksoklub/