De Grote Kerk is van álle Alkmaarders. En wie aan dit gebouw iets wil veranderen kan rekenen op discussie. Maar die discussie gaan de voorstanders van een nieuw toegangsportaal dan ook zeker niet uit de weg. "We hebben zeker geen haast, we willen dit gewoon goed doen."

Het plan bestaat al langer: een groter ingangsgebouw aan het Canadaplein moet bezoekers verleiden de Grote Kerk binnen te stappen. Nu moet er vanaf dat plein om het koor heen worden gewandeld en dat is volgens Naud van Geffen, directeur van Taqa Theater De Vest en de Grote Kerk, niet heel uitnodigend. "Er is een kleine ingang aan het plein, maar veel mensen zíen die niet eens. We merken gewoon dat het mensen tegenhoudt." Van Geffen spreekt van een al jaren bekend 'ingangsprobleem'.

Een oplossing voor dat probleem zou een nieuwe entree zijn, groter, opvallender. "We zitten nu nog in de onderzoeksfase", relativeert Van Geffen. "We hebben alleen een adviesaanvraag gedaan." Concreet zijn de plannen dus nog niet, maar het idee is om een glazen aanbouw te realiseren, die het gebouw zelf niet aantast. De Alkmaarse architect Rob de Vries is gevraagd daar een ontwerp voor te maken. Die heeft daar 'heel secuur' aan gewerkt, laat hij in een eerste reactie weten. "We willen het erfgoed niet raken", bevestigt Van Geffen. (tekst gaat door onder de foto)

Zin op Zondag in Grote Kerk Alkmaar met thema 'Gelijkheid' De kerk is vanaf het Canadaplein niet uitnodigend genoeg, vinden voorstanders van een nieuwe entree. (foto: Alkmaar Centraal)


Toch is de gedachte eraan alleen al goed voor raadsvragen door OPA. Raadslid Victor Kloos wil weten hoe goed dat 'ingangsprobleem' nou eigenlijk is onderzocht. "Op basis van welk onderzoek is vastgesteld dat de ingang van de Koorstraat moeilijk is te vinden? Kunnen we dat onderzoek ontvangen?" OPA is duidelijk niet overtuigd van de onvermijdelijkheid van een nieuwe entree. Kloos suggereert om, als het dan echt zo is dat de ingang aan de Koorstraat niet gevonden wordt, iets te ondernemen om die ingang bekender te maken.

Ook Ben Bijl van BAS staat niet te springen om een nieuwe ingang. "Ik zag dit al aankomen toen het ging over die glazen uitbouw aan de Kapelkerk", zegt Bijl. "Als dat plan wordt goedgekeurd is dit het volgende, ze hebben het dus alweer uit de la gehaald." Bijl hoopt het plan om de Kapelkerk uit te breiden met een glazen constructie tegen te houden en heeft daar op zijn beurt raadsvragen over gesteld. Een glazen aanbouw aan de Grote Kerk kan hem evenmin bekoren: "Allemaal van die glazen hokken, heel bijzonder. Ik hoop niet dat het deze kant opgaat." De noodzaak van een grotere ingang aan de noordzijde ziet Bijl evenmin als Kloos: "Ze wisten in de middeleeuwen al dat het aan die kant een waaigat is", zegt hij. "Waar de ingang nu zit, daar zit 'ie perfect." (tekst gaat door onder de foto)

Feestjaar 2018 ter ere van jubileum Grote Kerk Alkmaar groot succes Toen de kerk 500 jaar bestond werd dat groots gevierd, ook op het Canadaplein. (foto: Alkmaar Centraal)


"Voor Alkmaarders is het wel een ander verhaal natuurlijk", reageert Van Geffen op de kritiek. "Die weten de bestaande ingang inderdaad prima te vinden. Maar wij kijken ook naar bezoekers van buiten de stad." Dat de plannen op tegenstand zouden stuiten, dat had Van Geffen wel verwacht. Maar hij deinst niet terug voor 'een goed gesprek', zegt hij: "Natuurlijk zijn er heel veel meningen. En heel veel ideeën. Daar zijn we juist benieuwd naar." Van Geffen wil de Alkmaarders dan ook nadrukkelijk betrekken bij de plannen voor een nieuwe entree.

Zo'n gesprek met Alkmaarders juichen ook de critici wel toe, maar die belofte moet dan wel wat concreter worden gemaakt: "Op welke wijze gaat dit gebeuren?" vraagt Kloos zich af. Bijl wil voorkomen dat een minderheid 'dat even gaat beslissen': "Het is weer een klein elitegroepje dat dit wil", zegt hij zuinig. "Voor de meeste Alkmaarders hoeft dit niet, volgens mij. Een kerk is een kerk."
Pin It
Bekeken: 1687x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/