Vorige week trok de 8 October Vereeniging de stekker uit de 'Night of the Alckmaer Proms', dé apotheose van 450 jaar Alkmaar Ontzet. De gemeente gaf de organisatie toch een ton, om er een groot spektakel van te maken. En toch gaat het niet door, omdat het veiligheidsplan de gemeente niet kon bekoren. Zelfs niet na aanpassing door de ingeroepen evenementenexpert. Een zeperd, volgens veel Alkmaarders. "Ik hoor er een hoop mensen over, het leeft in de stad."

Politiek Alkmaar heeft vanzelfsprekend kennis genomen van onze berichtgeving. "Ik vind het heel betreurenswaardig dat dit zo loopt, en dat voor een feest waarmee iedereen bediend zou moeten worden", zegt BAS-fractievoorzitter Ben Bijl tegen Alkmaar Centraal. "Het plan is twee keer heen en weer gegaan. Ik snap niet dat je er dan samen niet uit komt. Soms moet je wel eens doorpakken. 'Los het op binnen die en die termijn en klaar', en anders gaan we je helpen." Daarmee stelt Bijl zich een gemeente voor die meedenkt - een rol die de gemeente volgens hem past.

Het probleem: de Alckmaer Proms ofwel Alkmaar Alive, dat moest worden gehouden op het evenemententerrein aan de Olympiaweg, was bedoeld voor 35.000 man. Die zouden volgens een expert, die zich ook met grote evenementen als Noorderslag en Parkpop bezighoudt, binnen veertien minuten van het terrein kunnen zijn, mocht zich een noodgeval aandienen. Er is volgens deskundigen geen wettelijke norm, maar die veertien minuten gelden binnen de branche wel als 'vergunningwaardig'. Toch ging de gemeente niet overstag. Waarom, dat wordt door diezelfde gemeente pas in augustus toegelicht, veel te laat voor de organisatie om nog naar te kunnen handelen.

Het hele jaar door wordt het 450 jarig bestaan van het ontzet gevierd, hier het korenfestival


Ben Bijl, die zich ook tijdens zijn dagelijks werk wel eens stoort aan stroperige bureaucratie, denkt dat het allemaal makkelijker en directer moet kunnen. Het gaat toch om iets belangrijks: "Je moet gewoon aan tafel gaan zitten, desnoods man van veiligheidsbureau erbij." Opvallend is dat de gemeente eerder zélf 100.000 euro beschikbaar stelde voor dit feest. (tekst gaat door onder de foto)

Na vragen van Alkmaar Centraal bleken lang niet alle fracties op de hoogte. Dit terwijl OPA het onderwerp eerder deze week wel op de agenda probeerde te zetten. De reactie van GroenLinks-fractievoorzitter Maaike Kardinaal is kort en bondig. "Ik vind er eigenlijk nog helemaal niks van, ik moet me er nog in verdiepen. Ik neem aan dat het zorgvuldig afgewogen wordt, maar om nou hard te gaan roeptoeteren, zonder te weten waar het precies over gaat, dat past niet bij GroenLinks Alkmaar."

De grootse presentatie van de Alkcmaer Proms, of Alkmaar Alive. (foto: Alkmaar Centraal)


Ook de fractievoorzitter van de PvdA, David Rubbio Borrajo, toont zich teleurgesteld: "Als Alkmaarder baal ik natuurlijk. Het is hartstikke zonde dat het grote eindfeest van 450 jaar Alkmaar Ontzet niet door kan gaan. Van wat ik uit jullie berichtgeving begrijp is de openbare orde en veiligheid niet te garanderen. Dat er geen andere oplossing was, vertrouw ik voor nu maar op."

"Ik weet er ook niet veel over. Alleen wat er in de media staat en dat is eigenlijk het verhaal van één kant", reageert VVD-fractievoorzitter John van der Rhee. "Ik denk dat het wel kan om grote evenementen in Alkmaar te organiseren, dus ik ben erg benieuwd waarom het nu niet kan. Het leek mij een mooi feest. Ik ken onze gemeentelijke organisatie niet anders dan dat ze dat zouden willen organiseren, en ik het college ook niet anders dan dat ze het heel graag willen. Maar blijkbaar was er een reden om het niet te doen." Dat het nu vooral een verhaal van één kant is heeft vooral te maken met het ontbreken van informatie vanuit de gemeente. Die bleek bij navraag niet meteen happig om informatie te leveren.

De ironie is niettemin pijnlijk: een ton gaf de gemeente voor het feest, desondanks werden de plannen door dezelfde gemeente naar de prullenbak verwezen. Ondanks de ophef wilde de gemeente Alkmaar er niet meer over kwijt dan na eerdere vragen: "We sturen dezelfde antwoorden als afgelopen vrijdag", schrijft de gemeente maandag na lang aandringen. "Het is niet gelukt om tot een uitwerking van het plan te komen, waarin aspecten als crowdmanagement, bereikbaarheid en toegankelijkheid volgens gemeente voldoende zijn gewaarborgd", aldus de gemeente. Morgen (dinsdag) moet er meer duidelijkheid komen over de afwegingen van de gemeente.
Pin It
Bekeken: 2496x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/