Zaterdag 27 mei is de zaterdag voor Pinksteren en dat betekent in onze regio: Luilak. Maar het bleef bijna overal rustig. Het geratel van blikjes, de toeters, de zeep op de ramen: het zijn herinneringen van lang geleden geworden. Op veel plekken in Noord-Holland raakt het oude luilakfeest in de vergetelheid en dat blijkt ook in onze regio het geval.

"Nee, ik heb er helemaal niks voorbij zien komen," laat een woordvoerder van de politie weten aan Streekstad Centraal. En dat terwijl Luilakmorgen lange tijd gold als een ochtend waarop de politie alert moest zijn. Want hoewel Luilak in basis een onschuldig feest is, kan de vrolijke branie omslaan in vandalisme. Maar daar is deze keer dus zeker geen sprake van geweest in Alkmaar, Dijk en Waard, Heiloo en de Duinstreek. Slechts hier en daar werd er een Luilakfeestje gegeven.

Eén van de Luilaktradities is het achteraan de fiets binden van blikjes. Dat maakt immers lawaai bij het fietsen. Maar nu er statiegeld op blikjes zit loopt dat kunstje al gauw in de papieren. Toch lijkt dat niet de reden van het langzaam verdwijnen van het feest. Al jaren loopt de populariteit van luilak achteruit.

De geschiedenis van Luilak gaat ver terug. De oorsprong zou wel eens kunnen liggen in de voorchristelijke tijd. Het feest gold als een taaie traditie, waar overheden soms hun handen vol aan hadden; het werd verboden en toch overleefde het. Maar inmiddels lijkt het dan toch te verdwijnen in de moderniteit. (foto: archiefbeeld politie)
Pin It
Bekeken: 3452x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/