AZ, de politie, het Openbaar Ministerie en gemeente Alkmaar nemen extra maatregelen voor de wedstrijd AZ-PSV op zondag. "De maatregelen zijn helaas noodzakelijk. Enerzijds om een signaal af te geven dat een incident als tegen West Ham niet meer mag gebeuren, anderzijds om voor de voetballiefhebbers een veilig en goed bezoek aan AZ - PSV te organiseren. Zodat voetbal beleefd kan worden zoals dat hoort: gezellig voor iedereen", aldus burgemeester Anja Schouten op de clubsite.

De voornaamste maatregelen zijn de inzet van extra stewards en een alcoholverbod op de Van der Bentribune, waar de harde kern zit. Wel is het mogelijk om na afloop onder het genot van een biertje het seizoen af te sluiten. Verder worden netten opgehangen bij de vakken W en X1 en het bezoekersvak en zijn er nog een aantal onzichtbare en zichtbare maatregelen.

Verder zijn er inmiddels 43 stadionverboden uitgedeeld aan personen die betrokken waren bij de ongeregeldheden in het AZ stadion op 18 mei. Zo probeerde en groep AZ-fans een vak met Britse voetbalfans op te komen. Beelden tonen onder andere hoe twee West Ham fans een horde hooligans weert. Waarschijnlijk volgen meer stadionverboden.

AZ-directeur Robert Eenhoorn betreurt dat er extra maatregelen nodig zijn.  “Maar na de gebeurtenissen van afgelopen week kon dat niet anders meer. AZ is volledig gecommitteerd aan het goed, voorspoedig en vooral ook veilig laten verlopen van elke wedstrijd. We zijn ervan overtuigd dat het overgrote merendeel van onze supporters daar hetzelfde over denkt. Samen maken we er een mooie, sportieve afsluiting van het seizoen van."

Na de rellen kreeg de zogenoemde voetbalvierhoek veel kritiek over zich heen. Mensen die in het stadion waren, zeiden dat de politie 'pas laat' in actie kwam. Twee mensen deden aangifte van mishandeling. Ook bij het treinstation werden West Ham fans belaagd.

De kritiek dat AZ de veiligheid niet op orde zou hebben, wijst directeur Robert Eenhoorn af tegen mediapartner NH Nieuws. "Ik geloof dat we voor deze wedstrijd 80 externe beveiligers hebben ingehuurd. Dat is volgens mij een behoorlijk aantal. Er zijn ook wedstrijden bij dat het er misschien tien zijn. Dus dit was een behoorlijke opschaling. Ook door de politie is opgeschaald."

Dat er onvoldoende rekening zou zijn gehouden met de fanatieke aanhang, is volgens Eenhoorn echt te kort door de bocht. "Dat is zeker niet het geval. Maar je moet je wel voorstellen – en ik heb daar zelf ook gelopen – dat als ongeveer 200 man heel fel en agressief tekeer gaan tegen elkaar, dan gebeurt er wel wat."

Het bestuur van de AZ-supportersvereniging is teleurgesteld over het alcoholverbod op de Van der Bentribune. "Wij betreuren het collectief straffen, maar zullen dit moeten respecteren."


De eerste verdachten van de rellen in het stadion moeten zich op 6 en 7 juni verantwoorden bij de rechter. Op dit moment zitten er nog tien mensen vast op verdenking van openlijke geweldpleging en mishandeling. Anderen mogen hun zaak in vrijheid afwachten.

De politie meldt dat er in de komende uitzending van Opsporing Verzocht nieuwe beelden van tijdens de rellen vermomde verdachten worden getoond. Daarbij worden de uiterlijke kenmerken en kledingstukken vergeleken met beelden van andere plekken.


Pin It
Bekeken: 1470x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/