Nieuwe wethouders, een nieuwe coalitie, een nieuw akkoord: het is een politiek bewogen week in Alkmaar. En dan blijkt er ook nog een 'oppositieakkoord' te zijn. Met uiteraard net wat andere keuzes dan die van het nieuwe college. "Dit akkoord van zes Alkmaarse oppositiepartijen is tot stand gekomen uit de overtuiging dat je samen meer bereikt dan alleen."

Samenwerken is wel wat anders dan wat we op dit moment van de Alkmaarse raad gewend zijn, erkennen de opstellers van het akkoord. De voltallige oppositie met uitzondering van FvD neemt deel: GroenLinks, Partij van de Arbeid, Leefbaar Alkmaar, Partij voor de Dieren, SP en ChristenUnie. 'Samen bruggen bouwen', is de titel van het akkoord. Volgens de opsteller is Alkmaar na 'turbulente jaren' wel toe aan wat meer samenwerking in de raad.

Niet geheel verrassend neemt het oppositieakkoord toch wel andere afslagen dan het coalitieakkoord dat maandag werd gepresenteerd, en dat woensdagavond in de raad besproken zal worden. Zo is er wat de oppositie betreft flink meer sociale woningbouw nodig: 40% van de nieuwbouw moet sociale woningbouw zijn. Het college blijft steken op 30%, waarvan de helft 'sociale koop'.

Nog groter zijn de verschillen als het gaat om mobiliteit. Het nieuwe college wil de auto weer ruimte geven in de stad, de oppositie ziet dat anders: "Het is belangrijk dat de auto de stad zo min mogelijk doorkruist," valt in het akkoord te lezen. Dus: doorgaand verkeer via de ring, in de stad bestemmingsverkeer, in de wijken overal 30km-zones. Het college zet juist in op een nieuwe doorgaande verbinding, de Bestevaerbrug voor auto's.

Opvallend genoeg lijken coalitie en oppositie elkaar te vinden op wat de aanleiding van de politieke crisis in Alkmaar was: de asielzoekersopvang. Want de oppositie kan leven met het coalitieplan van een regulier azielzoekerscentrum in het Belastingkantoor: "We willen zo snel mogelijk de deuren van het oude belastingkantoor aan de Robonsbosweg open om een substantieel aantal asielzoekers op te vangen, of dit nu via een COL is of een regulier AZC." Al worden ook hier natuurlijk accenten anders gelegd.

Het akkoord wordt woensdagavond gepubliceerd, dus tegelijk met het coalitieakkoord. Of er daarmee ook echt bruggen worden gebouwd zal in de loop van de vergadering duidelijk worden. Het akkoord kan hier worden geraadpleegd.
Pin It
Bekeken: 1534x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/