Tochtstrips, spaarlampen en radiatorfolie. Binnen een maand hangt flat de Zonkant in de Alkmaarse wijk Overdie er vol mee. Maandagmiddag is de gloednieuwe Energiebrigade van Stadswerk072 begonnen met de eerste energiebesparende maatregelen bij inwoners thuis. Een eerste stap van een groot succes, als het aan directeur Peter Mol ligt. "We willen zoveel mogelijk woningen isoleren en straat voor straat de hele omgeving aanpakken."

Waar Stadswerk072 normaal gesproken vooral te vinden is in parken en perkjes, trekken medewerkers nu soms letterlijk de schoenen uit om hulp te bieden achter de voordeur. "Wij komen nooit achter de voordeur, dus dit is wel spannend", bekent Mol. Dinsdag ging Alkmaar Centraal een kijkje nemen en stond de directeur ons te woord.

Dat we moeten verduurzamen weten we allemaal, maar echt actie ondernemen, dat blijkt soms lastig voor bewoners. Precies daarom is de Energiebrigade opgericht. "Het Rijk heeft als doelstelling om veel woningen te isoleren en heeft ook subsidies beschikbaar gesteld. Bij Stadswerk hebben we bedacht: 'hoe kunnen we dat nou doen'", vertelt Mol. Hieruit ontstond het idee om - net als in Dijk en Waard - een team op te richten dat snelle winst kan boeken met relatief eenvoudig maatregelen. "De gemeente ondersteunt het plan en de woningbouwcorporaties ook."

"We wilden beginnen in wijken waar de grootste kans op succes is", vervolgt de Stadswerk-directeur. Oftewel: wijken met veel woningen die al wat ouder zijn. De aanpak per wijk scheelt ook rondrijden. "Uiteindelijk wil ik kijken of de gemeente of corporaties eventueel bijdragen. En stel nou dat woningeigenaren dat zelf willen betalen, als we het tegen kostprijs aanbieden."

Een goed plan vond Lydia, maar met een goed plan alleen ben je er nog niet, weet de Zonkant-bewoonster, ook wel de 'burgemeester van Overdie' genoemd. Stadswerk stuurde een brief rond om de interesse te peilen. Lydia is enthousiast over het initiatief, maar die brief verdwijnt bij anderen in de vuilnisbak, dacht ze. Ze besloot flatbewoners persoonlijk te benaderen. "Je zit hier met verschillende culturen hè, dat werkt gewoon even anders. Ze hebben allemaal zo hun leefgewoontes. En ik weet wie er wanneer is, hoe je ermee om moet gaan, hoe je het moet brengen. Ik plan ook de afspraken. Vaak geldt: als mensen zelf een afspraak moeten maken, dan komt het er niet van. En ik wil gewoon dat het een succes wordt. Een paar maanden terug zijn onze servicekosten behoorlijk omhoog gegaan, omdat onze stookkosten er ook in verrekend zijn."

In de Zonkant lijkt het project een succes. "Bij iedereen waar ik tot nu toe langs geweest en waar ik afspraken heb ingepland, werken ze mee. Iedereen vindt het te gek", vertelt Lydia. Met trots kijkt directeur Mol naar de lachende gezichten van Lydia en twee leden van het Energiebrigade-team. "Kijk zo zie ik het graag. Blije bewoners en blije werknemers." De leden klopten een tijdje geleden nog aan bij het UWV en zijn nu vol enthousiasme weer aan het werk. "We zien dit ook als een kans voor mensen op de arbeidsmarkt om door te groeien of een nieuw vak te leren, want we halen geen stadswerkers van buiten. Het is echt een heel nieuw team." Een win-winsituatie waar mensen worden geholpen aan een baan en bij het isoleren van hun woning.

Het enthousiasme spat er vanaf bij de Stadswerk-directeur. "Ik wil kijken of we naar 90 woningen per maand kunnen. En loopt het goed, dan doen we er weer een team bij." De wil is er, nu alleen nog de bewoners enthousiasmeren. Bij de Zonkant zit dat in ieder geval wel goed. Met de hulp van Lydia staan er alweer 86 woningen ingepland voor een duurzaamheids-APK'tje.
Pin It
Bekeken: 1411x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/