Alkmaarders zijn vaak best op de hoogte van de geschiedenis van hun stad, maar wie heeft er ooit eindexamen Alkmaarse geschiedenis gedaan? Stefanie Schipper van het Murmellius Gymnasium heeft zo'n examen ontwikkeld. Zelfs Rudi Carell heeft er een plekje in gekregen. "Het is een representatief examen," vertelt ze aan Alkmaar Centraal. "Maar echt officieel zal het natuurlijk niet worden."

Scholieren zijn druk bezig met de voorbereidingen op hun eindexamens. Die examens zijn in heel Nederland hetzelfde, dat geldt ook voor het eindexamen geschiedenis. Maar geschiedenis is vaak juist lokaal. Schipper vroeg zich af of het niet mogelijk was om met 'omgevingsgeschiedenis' als uitgangspunt een examen te ontwikkelen. "Het is een kapstok. Leerlingen moeten voor het eindexamen veel overzichtskennis hebben, maar ze leren ook gegevens interpreteren. Dit examen toetst die overzichtskennis op basis van lokale gegevens. Maar nee, helemaal dekkend is het niet." Kennis over de oudheid bijvoorbeeld, de Romeinen en de Grieken, die moet eigenlijk getoetst worden. Maar Alkmaar bestond in de oudheid helemaal nog niet. "Toch is er soms meer mogelijk dan je zou verwachten. De geschiedenis van China, dat lijkt ver weg, maar tijdens mijn onderzoek ontdekte ik dat de eigenaar van het eerste Chinese restaurant in Alkmaar uit China gevlucht is, via Taiwan. Daar is dus toch een vraag over." Schipper speurde ook in oude lokale kranten en tijdschriften, de voorgangers van Alkmaar Centraal eigenlijk, en ook die schreven over Chinese geschiedenis en andere internationale thema's. Uiteraard komt ook de Tachtigjarige Oorlog aan bod en zetten leerlingen Alkmaarse burgemeesters op chronologische volgorde.

Schipper is zo'n drie maanden bezig geweest met de ontwikkeling van haar Alkmaarse eindexamen. Dat onderzoek kon ze goed vanuit huis doen. "Die kranten kon ik online lezen, op Delpher bijvoorbeeld. Ik heb ook veel gebruik gemaakt van de website  van het Regionaal Archief in Alkmaar. Veel lokale bronnen zijn inmiddels gedigitaliseerd." Schipper liet zich ook inspireren door GeschiedenisLokaal, het digitale klaslokaal van het Regionaal Archief. In de toekomst hoop ze nieuwe projecten op te starten in samenwerking met het archief. Ook hoopt ze dat haar Alkmaars examen andere docenten in andere steden inspireert om ook zo'n eigen examen te schrijven. "Of er nog een ander regionaal examen bestaat? Niet dat ik weet!" Officieel is het Alkmaars eindexamen overigens niet, het 'centraal examen' moet nou eenmaal in heel Nederland hetzelfde zijn. Het examen kan wel worden gebruikt als oefenexamen. "Het is representatief eindexamen, op VWO-niveau." Het examen is terug te vinden op GeschiedenisLokaal.
Pin It
Bekeken: 2163x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/