VVD-fractieleider John van der Rhee heeft het Alkmaarse college van B&W maar liefst 27 vragen gesteld over het voorstel om het vroegere AZC Robonsbosweg te gebruiken als Centrale Ontvangstlocatie (COL) voor zo'n 250 asielzoekers. "Een COL is echt anders dan een AZC: er komen telkens rond 50 asielzoekers binnen, worden in een week beoordeeld en stromen daarna weer door. Net als in Budel. Daar zijn zeer veel geweldsincidenten en er is zeer veel overlast. Het OV neemt nu zelf maatregelen.", zo Van der Rhee Alkmaar Centraal weten.

De VVD stoort zich aan "de grote haast", waardoor de inspraak van de gemeenteraad en burgerparticipatie volgens de VVD in het gedrang komen. Volgens Van der Rhee wil het huidige college, "met vijf wethouders van buiten", er nu een politiek beladen onderwerp doorheen drukken. Op 15 februari is een avond waarop de gemeenteraad wordt ingelicht en al op 20 februari moet er een besluit worden genomen. Het is nog niet duidelijk of er alsnog een raadscommissie wordt ingepland om het collegevoorstel te kunnen te bespreken. Dit is wel gebruikelijk bij dergelijke 'grote' beslissingen.

Burgerparticipatie is er volgens Van der Rhee nauwelijks. Omwonenden zijn per brief geïnformeerd over een inloopavond, maar het lijkt erop dat de gemeente maandagavond vooral informatie zal verstrekken. Van der Rhee vraagt het college daarom alsnog in gesprek gaat met omwonenden, het Willem Blaeu College, omliggende bedrijven en de sportclubs. "Het gaat niet alleen om erkende potentiële statushouders, maar ook mensen die afgewezen zullen worden. In Budel is zeer veel overlast, met geweldsincidenten. Het OV neemt zelf maatregelen. Ik denk ik dat het nuttig is om hen informatie te vertrekken en overleg te voeren."

In de panden direct naast het oude AZC wil het college van B&W statushouders en andere groepen opvangen, zoals Alkmaarders met een urgentieverklaring (spoedzoekers). De VVD-fractievoorzitter wil dan ook weten hoeveel statushouders er nu in het Regionale Wooncentrum wonen, en of er wel overleg is geweest met gemeente Castricum. Het wooncentrum is er gekomen in samenwerking met Castricum  en daarom ook voor statushouders die toegewezen zijn aan de buurgemeente even verderop.

Dan is er nog het puntje van eigendom van het rijkspand. "Twee jaar geleden stond het gebouw nog te koop, maar het is weer van de markt gehaald. Als het nu verkocht wordt aan het COA, dan zou dat waarschijnlijk onderhands gaan en de vraag is of dat kan en mag, vanwege aanbestedingsprocedures."
Pin It
Bekeken: 2696x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/