Donderdagavond werd de informatieavond over de komst van een 25 meter hoge antennemast naar Schermerhorn gehouden. In de kantine van sportvereniging Sporting S. verzamelde zich tientallen bezorgde inwoners. "Ik ben heel blij dat dit idee nog in een voorstadium is", verzucht één van hen, die de komst van de mast voor onder meer mobiele telefonie niet ziet zitten.

Van overheidswege is voorgeschreven dat elke gemeente in Nederland eigenlijk al eind juni 98 procent bereikdekking had moeten hebben, maar dat is niet overal gelukt. Ook Alkmaar kon daar niet aan voldoen en heeft daarom een jaar uitstel gekregen. Volgens provider Vodafone moet, om aan de eisen te kunnen doen, het mobiele netwerk rond Schermerhorn beter en vooral betrouwbaarder worden. "En dat doel willen we bereiken door deze mast te plaatsen", laat een woordvoerder van het Telecombedrijf donderdagavond weten.

Dat er iets met het netwerkbereik in Schermerhorn moet gebeuren is voor veel inwoners wel duidelijk, maar voor de locatiekeuze voor de 25-meter hoge mast is aanmerkelijk minder begrip. De angst is dat de komst van de communicatiemast het dorpsgezicht ernstig gaat aantasten. Zij vragen donderdagavond om een alternatieve plek en willen weten waarom de mast nou juist vlak naast de kerk moet verrijzen.

Een van de aanwezigen is wethouder John Hagens. Hij legt zijn oor te luisteren, kijkt regelmatig om zich heen in de sportkantine en begrijpt de emoties: "Er is veel weerstand vanuit het dorp en daar moet Vodafone rekening mee houden." Hagens verwacht dat er na deze avond andere locaties worden voorgesteld. "En dan zal opnieuw het gesprek worden aangegaan met de dorpelingen."
Pin It
Bekeken: 1089x