Rond 175 asielzoekers verhuizen vrijdag vanuit de crisisnoodopvang in Alkmaar naar Bergen. Daar zijn, op een oud voetbalterrein aan de Oudtburghweg, een aantal grote witte tenten voor hen ingericht. Hier en daar piept en kraakt de vloer nog en de paviljoens zijn nog niet helemaal waterdicht. "Ik vind het wel een beetje spannend of we geen overlast krijgen", bekent een omwonende.

Burgemeester Lars Voskuil nam donderdag samen met de pers en geïnteresseerde omwonenden een kijkje op het terrein waar vroeger de spelers van BSV een balletje trapten. De paviljoens doen een beetje denken aan de vaccinatiestraat aan de Alkmaarse Olympiaweg. Het zijn twee witte tenten met daarin lange gangen, doucheruimtes en aan weerszijden slaapkamers met stapelbedden.

"Het gras stond hier twee weken geleden nog anderhalve meter hoog, ongelooflijk wat in zo'n korte tijd is neergezet", zei Voskuil met enige trots tegen mediapartner NH Nieuws. "Het is jammer dat dit nodig is, maar ik ben heel blij dat we dit kunnen bieden."

Tijdens een informatieavond voor de buurt klonk volgens de burgemeester nauwelijks beklag. Bergenaren hebben hun hart opengesteld, zo beschrijft hij. Een van de omwonenden zou het niet erg vinden als de crisisnoodopvang langer doorgaat dan tot 1 december. "Maar ik weet wel dat er uiteindelijk woningen zouden komen en die heeft Bergen ook hard nodig."

Toch laten een paar buurtbewoners weg van de camera van NH Nieuws weten niet per se op de groep vluchtelingen te zitten wachten. "Blegh. Ze zitten er tot 1 december? Dat moet ik eerst nog maar zien". Een gezin heeft 'voor de zekerheid' een camera opgehangen, gericht op de voordeur.

In de paviljoens zitten vooral 'bekende' asielzoekers, aldus directeur Krishna Taneja van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. "De meesten zijn als eerst in Heiloo opgevangen in de sporthal, de afgelopen weken in de Alkmaarse wielerbaan en nu komen ze dus naar Bergen". Het zijn voornamelijk gezinnen met kinderen uit Syrië. Ze mogen van het terrein en krijgen dagbesteding, georganiseerd door vrijwilligers. Ook werken er een stuk of 200 betaalde krachten, 'gastvrouwen en mannen'.

Omwonenden kunnen langskomen met vragen, maar er is ook een speciaal e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Overlast kan via dit adres worden gemeld. Burgemeester Voskuil: "Daarnaast is er 24 uur per dag beveiliging aanwezig. Maar voor noodsituaties moet je altijd 112 bellen. Al gaan we er zeker niet vanuit dat dit nodig is."

Overigens zijn de voorbereidingen voor de realisatie Park de Beeck op het oude BSV-terrein in gang gezet. De verwachting is dat de bouw in het eerste kwartaal van 2023 start.

Als vluchtelingen Nederland inkomen worden ze eerst geregistreerd, zodat de overheid weet wie hier is. Dat gebeurt in Ter Apel. Normaal zouden daar dan ook gesprekken met de Immigratie- en Naturalisatiedienst plaatsvinden, om - als je daarvoor in aanmerking komt - een procedure voor asielaanvraag te starten.
Maar omdat het zó druk is bij Ter Apel worden de mensen nog voor de gesprekken overgeplaatst naar crisisopvang, zoals bijvoorbeeld dus in Bergen en eerder in Heiloo en Alkmaar. Na Bergen wordt in overleg een andere plek aangewezen.

Pin It
Bekeken: 3003x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/