Het paasweekend is de officiële start van het vaarseizoen in Dijk en Waard en met het mooie weer zijn er al aardig wat bootjes op het water. Om overlast tegen te gaan, vindt de gemeente het belangrijk dat iedereen zich netjes aan de regels houdt op het water. De politie en handhaving organiseren dit weekend infomiddagen op en aan de Noorderplas om waterrecreanten te informeren over alle vaarregels.

De sluis in Broek op Langedijk is dit weekend weer geopend. Deze sluis vormt een verbinding tussen het Kanaal Alkmaar - Kolhorn en het Rijk der Duizend Eilanden, een populair gebied voor waterrecreanten. En het wordt er drukker. "Omdat het vaargebied uitgebreider wordt, en meer mensen hebben geld voor een bootje, en mensen ontdekken het ook", vertelt Rob Vroegop van Langedijk Waterrijk tegen mediapartner NH Nieuws.

Tijdens de coronatijd is er een flinke toename geweest van bootjeskoop. Bovendien zijn er steeds meer mensen in Dijk en Waard die aan doorvaarbaar water wonen. Met meer overlast voor de bewoners en gevaarlijke situaties in de sloten als gevolg. "Alles valt of staat met communiceren naar elkaar en je houden aan de regels", aldus Vroegop.

De gemeenteraad heeft besloten dat alle boten in het eilandenrijk geregistreerd moeten worden. "Op die manier kunnen we beter achterhalen wie de overlast veroorzaakt", licht Ilse Tienstra van de politie toe. "En dat is wel nodig, we hebben al jarenlang overlast hier in het gebied."

De bootregistratie is niet de enige nieuwe regel. Tussen 23:00 en 07:00 uur mag er helemaal niet gevaren worden en kinderen onder 12 jaar oud mogen niet varen met een motorboot. Vroegop is blij met de nieuwe regels en hoopt dat deze ook gehandhaafd worden."En als iedereen zich gewoon aan de regels houdt, dan is er niks aan de hand."


De regels op het water in Dijk en Waard:


- De maximum vaarsnelheid is 6 km/u. Alleen op het Kanaal Alkmaar-Kolhorn mag harder gevaren worden, namelijk 9 km/u.
- Een motorboot die harder kàn varen dan 20 km/u, mag alleen worden bestuurd door iemand die ouder is dan 18 jaar en over een vaarbewijs beschikt.
- Kinderen tussen de 12 en 16 jaar mogen alleen een motorboot besturen die niet harder kàn dan 13 km/u. Kinderen jonger dan de 12 jaar mogen dus helemaal geen motorboot besturen.
- Varen met een mechanisch (of elektrisch) aangedreven boot in het Oosterdel is niet toegestaan. Je kunt hier in sommige gevallen ontheffing voor aanvragen. Roeien, surfen en kanoën mag wel.
- In het Meer van Luna geldt een verbod voor gemotoriseerd vaarverkeer dat gebruik maakt van fossiele brandstoffen.
- Varen tussen 23.00 uur en 07:00 uur is niet toegestaan.
- In het Rijk der Duizend Eilanden mag alleen gevaren worden met een geregistreerde boot. Het registratienummer moet goed zichtbaar zijn op beide zijden van de boot.

Pin It
Bekeken: 2910x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/