Nautisch Centrum Nicolaas Witsen heeft een heel archief geschonken aan het Regionaal Archief in Alkmaar. De scheepswerf is een begrip in de regio en het gedoneerde bedrijfsarchief bevat een rijke historie. Over een periode van anderhalve eeuw werd ruim 30 meter aan tekeningen, foto's en andere documentatie vergaard over de bouw, reparatie en verkoop van honderden schepen.

Scheepswerf Nicolaas Witsen begon in 1853 met het bouwen en repareren van schepen. De werf, vernoemd naar een geleerde 17e-eeuwse Amsterdamse burgemeester die een standaardwerk over de scheepsbouw schreef, zat eerst op ‘t Veneetse Eiland en verhuisde later naar Oudorp.

Zo'n 20 jaar geleden werd, tijdens een verbouwing, onder de vloer van het kantoor een schat aan historische tekeningen en documenten gevonden. Dit bedrijfsarchief werd zorgvuldig geordend en bewaard. Liefhebbers raadplegen het nog regelmatig om oude vaartuigen weer in originele staat te kunnen herstellen.

Onder directeur Remon de Nijs specialiseerde het bedrijf zich recent in stalling, onderhoud en reparatie.  "Het archief bevat veel bijzonder historisch materiaal, over schepen en over de lange geschiedenis van het bedrijf. Heel mooi vind ik een foto uit 1951 van de werf, toen nog aan de Eilandswal, met op het dak een reclamebord en het telefoonnummer: 2297. Ons telefoonnummer eindigt nog steeds op die cijfers."

Al eerder droeg de werf ruim 800 foto’s over aan het Regionaal Archief. Die zijn te bekijken via archiefalkmaar.nl/beelden.
Pin It
Bekeken: 1684x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/