Het dorp Grootschermer stond tijdens de vijfde Leeghwaterdag van afgelopen zondag in het teken van de knikkersport. Op de knikkerbaan tussen de kerk en het Raadhuis werd de jaarlijkse wedstrijd gehouden.

De zondag was traditioneel de dag dat de voornamelijk oudere heren de knikkersport bedreven in Grootschermer. Gekleed in pak en met de zondagse pet op het hoofd werd er op een strook grond tegenover het Raadhuis fanatiek gestreden om een handvol losse centen. Rond 1968 kwam er een einde aan, maar inmiddels wordt er weer jaarlijks geknikkerd op de speciaal aangelegde knikkerbaan tegenover het Raadhuis. Knikkerdorp Grootschermer houdt daarmee een traditie in ere.

Het eerste jaar na de fusie met Alkmaar dreigde het gruwelijk mis te gaan toen de Alkmaarse plantsoenendienst zich verbaasde over het ontbreken van groen in de knikkerstrook. Dus werden de schoffels meteen in de grond gezet om daar wat aan te doen. Tijdig ingrijpen van een buurvrouw heeft erger voorkomen.

Aan de wedstrijd, die met tweetallen wordt gespeeld, namen geheel volgens traditie uitsluitend mannen deel die in de voormalige gemeente Zuid- en Noord-Schermer zijn geboren.
Pin It
Bekeken: 2621x