Alkmaar, 15 september 2013. AZ heeft zondagmiddag ruim weten te winnen van Go Ahead Eagles. In het eigen AFAS Stadion werd het 3-0, en dat betekende dat de 500e eredivisie-overwinning voor AZ een feit is. AZ startte de wedstrijd fel en dat leverde direct kansen op. Binnen 5 minuten waren Aron Jóhannsson en Roy Beerens dicht bij een treffer. AZ hield het overwicht en was in de 25e minuut opnieuw dicht bij een doelpunt toen Maarten Martens een omhaal maakte, maar de inzet nog net voor de doellijn worden gestopt door Go Ahead Eagles keeper Eloy Room. Na een halfuur spelen was het dan eindelijk raak. Aron Jóhannsson drong het strafschopgebied binnen en werd door Go Ahead Eagles verdediger Overgoor foutief neergelegd. Hierop gaf scheidsrechter Braamhaar een terechte strafschop die door Jóhannsson werd benut: 1-0. Ook na deze goal hield AZ het initiatief maar het leverde geen grote kansen meer op.

Meteen na rust schonk Aron Jóhannsson een bijna niet te missen kans aan Victor Elm, maar de Zweed tikte naast. Zonder zelf veel grote kansen te creëren kwam AZ nauwelijks in de problemen. Pas in de blessuretijd gooide AZ de wedstrijd definitief in het slot, de ingevallen Steven Berghuis gaf de bal slim mee aan Roy Beerens, die op zijn beurt Victor Elm uitstekend bediende: 2-0. AZ deed er nog een schepje bovenop en wist 3-0 op de borden te krijgen. Roy Beerens raakte in eerste instantie de paal, maar in de rebound wist Steven Berghuis alsnog het net te vinden.

Na afloop was trainer Gert-Jan Verbeek redelijk tevreden: "Als je kijkt naar de spelintentie hebben we een ruime voldoende gescoord". Toch zag Verbeek ook nog wat verbeterpunten: "In de eindfase van een aanval waren we soms wat rommelig. Hierdoor was lange tijd een 1-0 op het scorebord te zien, en hielden we Go Ahead lang in de wedstrijd. Dat is misschien het enige verwijt dat we onszelf kunnen maken".  Door de overwinning klimt AZ naar plek 5 in de eredivisie. Het kan dan ook met zelfvertrouwen toewerken naar de Europa League wedstrijd van aanstaande donderdag. AZ neemt het dan in Israël op tegen Maccabi Haifa.

Bekeken: 1021x