Alkmaar, 5 juli 2013. Ieder jaar controleert gemeente Alkmaar de bomen in de stad om te kijken of ze gezond zijn. Tijdens de laatste boominspecties is bij een aantal iepen weer iepziekte aangetroffen. Dit is een zeer besmettelijke schimmelziekte waaraan iepen bijna altijd dood gaan. Als uitzondering worden de aangetaste iepen daarom volgens de bomenverordening zonder vergunning weggehaald. Het gaat om enkele iepen aan de Iepenlaan, de Jasmijnlaan, de Mercuriusstraat, de Huiswaarderweg en de Munnikenweg. Komend plantseizoen wordt er op lege plaatsen weer zoveel mogelijk nieuwe iepen geplant, maar dan een type met meer weerstand.

Infectie met de schimmel vindt plaats door de iepenspintkever en via wortelcontact tussen de iepen onderling. Het is dan ook belangrijk dat gevelde iepen of zieke delen zo snel mogelijk worden afgevoerd. Volgens de bomenverordening is het zelfs verboden gevelde iepen of delen daarvan in voorraad te hebben of te vervoeren. Dit geldt niet voor hout waarvan de bast is verwijderd, want hier kan de kever geen eitjes meer in leggen. Wie vermoedt dat een iep in de buurt ziek is, kan dit doorgeven aan de gemeente Alkmaar via 14 072. Aangetaste bomen zijn te herkennen aan het verdorren en afvallen van bladeren in de zomer.

Bij de inspectie is ook gebleken dat een aantal wilgen en kastanjes niet meer veilig is. De wilgen hebben zoveel last van de watermerkziekte dat er grote takken kunnen breken. Bij de kastanjes gaat het om een ernstige aantasting door de kastanjebloedingsziekte. Daarom worden ook deze bomen weggehaald. Het gaat dan om de wilgen in de Zeepziederstraat, de Munnikenweg en in de groenstrook Beverkoog. Bij de kastanjes gaat het om de Voornestraat en de Laan van Bath.

Pin It
Bekeken: 1216x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/