Alkmaar, 5 mei 2013. Hemelvaartsdag 2013 was de finaledag van de KNVB-beker. AZ mocht deze final spelen tegen de nummer 2 van de Nederlandse competite PSV. Terwijl de zon de supporters verwarmde waren de twee finalisten van plan om te zorgen voor een zinderende wedstrijd in De Kuip te Rotterdam met als inzet de KNVB beker en een plaats in de Europ League van volgend jaar. Daarnaast mag de winnaar van de KNVB beker het volgende seizoen aftrappen tegen landskampioen AJAX in de wedstrijd voor de Johan Cruijff-schaal.
In de eerste minuten leek AZ verrast door de druk die PSV zette op de defensie van het team van Gertjan Verbeek, maar na enkele minuten wist AZ zich in de wedstrijd te spelen en kon de balans gevonden worden. Terwijl PSV veel spelers op het AZ-gebied had, kon AZ bij het wisselen van balbezit met lange ballen de aanvallers bereiken. Dit ging enkele malen verkeerd, maar in de 12e minuut kon Adam Maher dwars door het midden het doel van PSV bereiken en schoot hij de bal langs Boy Waterman, de keeper van PSV, het doel in. 1-0. Wederom een lange bal bereikte Jozy Altidore in de 14e minuut. Hij moest langs twee verdedigers en had toen een goede schietkans. Het schot werd gestopt door het net van het doel, waardoor AZ de voorsprong uitgebreid had. 2-0. Niet lang daarna had PSV een goede kans om terug te komen, maar Esteban wist het schot te stoppen. Er was net een kwartier gespeeld. Dit beloofde heel wat. Een schot van Locadia ging in de 16e minuut net naast. Een mistrap van Esteban in de 27e minuut maakte het spannend, omdat de keeper ver uit zijn doel moest komen. Doordat een overtreding werd gemaakt tegen de onfortuinlijke keeper bleef de stand ongewijzigd. In de 31e minuut verlengde Bouma de voorzet van Mertens in het strafschopgebied. Locadia wist de bal in het net te krijgen. 2-1. Niet lang daarna schoot Mertens de bal in het doel, nadat voorkwam dat Esteban kon uitschieten, maar het doelpunt werd afgekeurd. PSV was op zoek naar de gelijkmaker en dat resulteerde in een aantal kansen voor de ploeg uit Brabant. In de slotfase probeerde AZ de voorsprong uit te breiden, maar dit lukte niet, waardoor de ruststand 2-1 bleef. De eerste helft was zeer vermakelijk voor de neutrale supporter.
In het begin vande tweede helft was PSV weer flink aan het jagen. In de 47e minuut leidde dit tot een kans voor Mertens, maar zijn schot ging naast. Vooral PSV probeerde het doel van AZ te bereiken, maar de Alkmaarse verdediging bleek goed zijn mannetje te staan. Sporadisch kwam AZ gevaarlijk voor de PSV doelman te staan. Naar mate de klok de negentig minuten naderde, kwam de wedstrijd steeds meer in balans. Kansen over en weer, maar voor PSV begon de tijd te dringen. In de 78e minuut was PSV dicht bij de gelijkmaker doen Locadia de bal dicht bij het doel over schoot. De confrontaties op het veld werden steeds harder wat leidde tot veel vrije trappen. PSV voerde de druk verder op. Met nog tien minuten op de klok beloofde het een spannende slotfase te worden. De eerste kansen waren voor PSV. De druk bleef op het doel van AZ, maar de verdediging leek stand te houden. AZ was vooral bezig met verdedigen en kon geen kansen creeeren. Dit hoefde ook niet, want de stand was in het voordeel van de Noordhollanders. In de 89e minuut schoot Adam Maher nog tegen de keeper op, maar de scheidsrechter floot de wedstrijd af bij de stand 2-1. Na een moeizaam seizoen neemt AZ toch een prijs mee terug naar Alkmaar.
AZ speelt op 12 mei de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Willem II in het Koning Willem II stadion te Tilburg voor de eredivisie. Hierna zal AZ gehuldigd worden coor het winnen van de KNVB beker.

Bekeken: 1371x