Alkmaar 26 maart 2013. Vanaf dinsdag 2 april neemt de afdeling nucleaire geneeskunde van Medisch Centrum Alkmaar (MCA) zijn eigen cyclotron in gebruik. In maart 2011 was gestart met het bouwen van de cyclotronbunker op het binnenterrein, pal naast de afdeling nucleaire geneeskunde. De bouwkundige en installatietechnische werkzaamheden waren in september 2012 afgerond. De afgelopen zes maanden zijn gebruikt om het cyclotron en het productieproces te valideren. Met het cyclotron kan het ziekenhuis zelf licht radioactieve stoffen maken en is een snellere en nauwkeurigere diagnose mogelijk. Ook kunnen mogelijkheden worden uitgebreid voor diagnose en onderzoek.

Voor diagnose van oncologie- en cardiologiepatiënten gebruikt MCA kortlevende medische isotopen (radioactieve medicijnen). Externe leveranciers leveren deze producten een paar keer per dag af. Vervoer van radioactieve medicijnen met een korte halfwaardetijd is lastig, een file kan de kostbare stoffen al onbruikbaar maken. Groot extra voordeel van een eigen cyclotron is dat er meer soorten zeer lichtradioactieve medicijnen kunnen worden gemaakt, zodat er ook nauwkeuriger onderzoek kan worden gedaan. Het cyclotron moet voldoen aan strenge wettelijke eisen. De hoeveelheid straling buiten de bunker per heel jaar komt overeen anderhalve dag wintersport.

 'Door de inzet van een uiterst professioneel en vakkundig team is het ons gelukt dit allemaal in relatief korte tijd te realiseren. Ik ben dan ook enorm trots dat we deze mijlpijl hebben bereikt en dat we als een van de eerste niet-academische ziekenhuizen in Nederland de beschikking hebben over deze techniek', zegt manager nucleaire geneeskunde Geert Gommans.  Naar verwachting verhuist het hele ziekenhuis naar Heerhugowaard in 2015. Het cyclotron verhuist dan ook mee.

 

Pin It
Bekeken: 1239x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/