Alkmaar, 20 november 2012. Op woensdag 28 november zal er om 19.00 uur in Bibliotheek Kennemerwaard locatie Alkmaar Centrum, een publieke rechtszitting gehouden worden door scholieren. Leerlingen van het Jan Arentsz (6 VWO) onderzoeken door middel van een rechtszaak de grens tussen goed en kwaad. Uitgangspunt is het boek 'De donkere kamer van Damokles'. Hoofdpersoon Osewoudt staat terecht. De verzetsstrijder denkt aan het einde van de 2e wereldoorlog een held te zijn door zijn daden. Osewoudt wordt echter gearresteerd, opgesloten en beschuldigd van landverraad. Er zijn twee echte rechters van Rechtbank Alkmaar aanwezig die de winnaars van de zitting zullen aanwijzen.

De leerlingen van het Jan Arentsz college in Alkmaar komen met drie teams naar de bibliotheek in Alkmaar Centrum om de strijd met elkaar aan te gaan. De rechtszitting begint na Osewoudts aanhouding. Landverrader Van der Waals, op wie schrijver W.F. Hermans zijn karakter gebaseerd heeft, verdedigde zich door te zinspelen op een dubbelganger. Het eerste team pleit onschuldig, het tweede team pleit schuldig. Beide partijen proberen op grond van gegevens uit het boek aan te tonen of Osewoudts opdrachtgever Dorbeck een hersenspinsel, of dat hij misschien wel bestond, maar mogelijk zelf verrader was. Het derde team vormt een jury.

Belangstellenden zijn van harte welkom op 28 november in Bibliotheek Kennemerwaard locatie Alkmaar, Gasthuisstraat 2. De zitting duurt van 19.00 tot 20.00 uur en vindt plaats in de leesruimte op de begane grond. De toegang is gratis.

De zitting is een onderdeel van de nationale campagne 'Nederland Leest', die bedoeld is als stimulans om meer te gaan lezen. Vanaf donderdag 1 november kunnen betalende leden van de Bibliotheek Kennemerwaard het boek 'De donkere kamer van Damokles' van Willem Frederik Hermans gratis bij hun eigen bibliotheek afhalen (zolang de voorraad strekt).

 

Pin It
Bekeken: 2356x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/