Alkmaar, 7 november 2012. Op zaterdag 17 November 2012 trakteert Ensemble ?ubrica bezoekers van Provadja een hele middag of avond op authentieke folklorezang en -muziek. Titel van de voorstelling is O?i, ?orni o?i, in vertaling 'Ogen, donkere ogen'. Het ensemble laat liederen uit alle streken van Bulgarije horen. De muziek is soms mysterieus, soms dromerig, maar af en toe ook scherp en doordringend. Op het eind van de voorstelling nodigt het ensemble bezoekers uit een origineel Bulgaars dansje, de Pravo Horo, te wagen.

Iedere regio in Bulgarije heeft zo zijn eigen stijl. In de Rodopen (een gebergte in Zuid-Bulgarije) houden ze van rustige, gedragen liederen. Uit Pirin (Zuidwest-Bulgarije) komen melodieuze liederen, uit de Šopluk (West-Bulgarije) scherpe en uit Severniasko (Noord-Bulgarije) weer wat lichtere liederen. En dan zijn er nog de gezangen die uit de schoot van de Bulgaars-Orthodoxe kerk komen.

Ensemble ?ubrica doet een aantal dingen net iets anders. Gewoonlijk bestaan koren alleen uit vrouwen, maar bij ?ubrica niet. Ook staan er niet alleen traditionele liederen op het programma, maar juist veel nieuwe muziekstukken die Bulgaarse componisten speciaal voor het ensemble schreven. Om alle Bulgaarse zangstijlen te beheersen, zoekt ?ubrica steun in Bulgarije. Nog vorig jaar was het ensemble in Plovdiv, Bulgarije, om er aan de Academy of Music, Dance and Fine Arts de fijne kneepjes van de Bulgaarse muziek onder de knie te krijgen.

Pin It