Veel inwoners van Noord-Holland Noord komen moeilijker rond door de inflatie en hoge energieprijzen. GGD Hollands Noorden vroeg het zogenoemde Gezondheidspanel hoe het de stijgende kosten worden ervaren. Van de 4.400 respondenten gaf 11 procent aan nu veel moelijker rond te komen en 45 procent komt 'een beetje' lastiger rond. Naast mensen met lage inkomens, gaat het vooral alleenstaande ouders en inwoners onder de 40 jaar.

Van het Gezondheidspanel, dat bestaat uit een brede variatie aan inwoners van de gezondheidsregio, geeft 37 procent aan helemaal geen moeite te hebben met rondkomen. Rond 46 procent ervaart geen problemen, maar let wel op de uitgaven. 14 procent komt met enige moeite rond en 3 procent heeft veel moeite. Van de respondenten krijgt 3 procent hulp met de financiën. Eenzelfde percentage heeft geen hulp, maar heeft hier hier wel behoefte aan.

Zo'n 76 procent zette de thermostaat iets lager tijdens de koudere dagen. Verder let een deel van de respondenten op de uitgaven in de supermarkt en de kledingwinkel. Rond 11 procent is door zijn of haar financiële situatie minder gezond gaan eten en 7 procent slaat nu vaker een maaltijd over. Ook is zo'n 8 procent minder gaan sporten of bewegen door de stijgende kosten. De GGD raadt mensen die minder sporten of overwegen hun lidmaatschap van een sportvereniging op te zeggen aan om alternatieven te bedenken die geen geld kosten.

Van het panel gaf 37 procent aan zich minder gelukkig te voelen of onrust te ervaren door de stijgende prijzen. Vanzelfsprekend gaat het vooral om mensen die het al niet zo breed hebben. "Ik ben heel bang om in de schulden terecht te komen", schreef een respondent. De stijgende prijzen zorgen er ook voor dat 13 procent veel minder sociale activiteiten onderneemt en 30 procent iets minder sociaal actief is. (foto: Jarmoluk / Pixabay)
Pin It
Bekeken: 2008x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/