Gemeente Alkmaar presenteert voor 2018 een begroting met een positief saldo van 431.000 euro en een sluitende meerjarenraming. Hiermee wordt het positieve beeld van de Voorjaarsnota 2018-2021 voortgezet en ligt er een 'robuuste basis' voor de volgende gemeenteraad.

De begroting 2018 voor 367 miljoen euro ziet er zeer gezond uit en dat terwijl de lasten voor inwoners tot de laagste van het land blijven. Het jaar 2016 blijkt ook gunstig met een plus van 10,3 miljoen en het huidige jaar verloopt eveneens goed.

Het vertrouwen wordt gesterkt door de onlangs gehouden 'Stresstest Kengetallen jaarrekening 2016'. Met de nieuwe begroting wordt het coalitieakkoord 2015-2018 verder uitgevoerd en is er ruimte voor aardig wat extra's.

Voor 2018 wordt onder meer extra geïnvesteerd in bestrijding van woninginbraken, Alkmaar Kennisstad, uitbreiding JOGG naar alle scholen, voortzetting bewonersondernemingen, kleinschalige culturele initiatieven en het jubileum van de Grote Kerk Alkmaar.

Wethouder financiën Pieter Dijkman: "Dit college heeft wederom een begroting opgesteld met een hoog voorzieningenniveau voor onze inwoners en tegelijkertijd de gemeentelijke lasten tot de laagste van Nederland weten te behouden."

"Er is een ferme start gemaakt met het afbouwen van de inkomsten-precarioheffing van 4,4 miljoen euro in 2022. In deze begroting is nu al 2 miljoen verwerkt en tevens zijn maatregelen voor het aanvullende deel getroffen", vult Dijkman aan. "Dat getuigt van een gedegen financieel beleid. Een begroting ook waarmee geanticipeerd kan worden op toekomstige ontwikkeling."
Bekeken: 2865x