De woningnood is hoog, ook in regio Alkmaar. Dat weet Imke Twisk uit Egmond maar al te goed. Ze is een voorbeeld van iemand die graag uit huis wil, maar een betaalbare woning komt ze maar niet aan. Imke zoekt al tien jaar tevergeefs. "Als je 31 jaar bent wil je weleens op je zelf wonen en niet meer bij je ouders."

"Het is heel lastig iets te vinden. Ik zoek ook buiten Bergen en Egmond. In Castricum, Limmen en Alkmaar", vertelt Imke aan mediapartner NH Nieuws. "De wachtlijst is voor mij nu al dat ik acht jaar zoek. Ik word nooit uitgenodigd en ben nog nooit bij de beste tien gekomen als ik reageer voor een sociale woning. Op de laatste woning in Egmond-Binnen reageerde ik samen met 600 andere mensen".

Klaas Valkering is de wethouder wonen van gemeente Bergen. Hij is goed bekend met de hachelijke situatie. "Er zoeken ongeveer 5.800 mensen naar een sociale woning in Bergen". Hij spreekt ook uit eigen ervaring. "Ik ben net een woning betrokken, dus ik snap goed wat er in die zoekende mensen omgaat."

Volgens Valkering wordt er in de gemeente hard gewerkt aan het terugdringen van de woningnood."We bouwen 1.200 woningen bij. We halen 1.100 woningen terug die nu recreatief worden verhuurd en we maken het mogelijk om in 900 recreatie-woningen permanent te wonen". Hij erkent: "Dan hebben we de vraag nog steeds niet volledig onder controle."

Bovendien treedt de gemeente tegenwoordig hard op om de nieuwbouw uit handen te houden van speculanten die vooral geld willen verdienen aan toeristen. "Ze doen het ook bij bestaande woningen. Je mag ze nog maar 63 nachten per jaar recreatief verhuren. Dat helpt erg, want voorheen werden woningen 365 dagen per jaar verhuurd". Jaarlijks ruim 300 dagen leegstand maakt het onrendabel. En er wordt strak gehandhaafd. "De boetes zijn fors. Dus beleggers laten het nu wel uit hun hoofd."

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl