"Het OM suggereert en constateert opzet bij de dood van Jaymie. Dat vind ik erg en beledigend", sprak Ruben S. maandagochtend in de rechtszaal. Hij zat daar voor de derde inleidende zitting naar aanleiding van de dood van de Heiloose Jaymie, die afgelopen januari door messteken in de hartstreek om het leven kwam. Mediapartner NH Nieuws woonde de zitting bij.

"Ik ben altijd erg bezig geweest met mijn toekomst, dat kan je iedereen vragen", vervolgde S. in de korte spreektijd die hij kreeg van de rechter. "Daarom zou ik dit nooit met opzet doen. En ik heb ook nooit familie en vrienden zoveel pijn willen doen." Op 31 januari van dit jaar hielden vier vrienden van begin twintig, waaronder de Heiloose Jaymie, een 'drugsfeestje' bij Ruben S. thuis aan de Beneluxlaan in Heemskerk. Na het nemen van LSD zou S. Jaymie in de hartstreek hebben gestoken. Tijdens de vorige pro forma-zitting in juli ontkende S. niet, hoewel hij zei zich het voorval niet te herinneren.

Naast van doodslag, wordt Ruben S. verdacht van mishandeling van één van de andere vrienden op het feestje. Die heeft later aangifte gedaan. Ook zou in februari een luchtbuks van S. in beslag genomen zijn. Net als tijdens de vorige zitting pleitte S.' advocaat Arthur van der Biezen ervoor hem vrij te laten totdat de inhoudelijke zitting begint. "We kunnen aannemen dat die niet voor mei 2022 zal beginnen, en misschien wordt het wel na de zomer. Tegen die tijd zou mijn cliënt al een jaar tot anderhalf jaar vastzitten." Dat is volgens hem vreemd: "We gaan toch uit van onschuldig tot het tegendeel bewezen is? Dit is een ongeluk geweest. Zwaardere criminelen zijn in voorbereiding op hun inhoudelijke zaak wel vrijgelaten."

Volgens Van der Biezen is tot nu toe de 'geschokte rechtsorde' het voornaamste argument geweest van de rechters om S. in de gevangenis te laten zitten. Daar is volgens de advocaat geen sprake meer van. S. zou volgens hem voorlopig vrijgelaten kunnen worden, zonder dat dit te grote maatschappelijke onrust met zich meebrengt. Bovendien zou de verdachte instemmen met het dragen van een enkelband en een wekelijkse drugstest. Van der Biezen: "Ook zegt de psychiater in het onderzoeksrapport dat mijn cliënt op het moment van zijn daad in een psychose verkeerde en zijn gedrag 'onvoldoende kon bijsturen'. Dit is een ventje van 21", herhaalde de raadsman steeds, "een normale jongen, geen stoornissen, geen afwijkingen. Er is iets gebeurd wat hij nooit gewild heeft."

Het OM wil ook graag dat het vervolg van het onderzoek snel verloopt, maar ziet volgens de officier van justitie 'nog geen reden detentie te schorsen'. "Ik denk dat u dat ook niet gewild heeft", begon de officier haar betoog. "Maar het is wel zo dat u LSD genomen heeft, een harddrug. Als je dat een keer googelt, zie je dat het onvoorspelbaar is wat de gevolgen kunnen zijn. Je stelt je bloot aan risico's en kunt dus niet zeggen: 'ik heb iets genomen en dus kan ik er niets aan doen'."

De geschokte rechtsorde is volgens haar nog wel aan de orde: "Het gaat ook om publiek onbehagen." De rechter beslist snel of Ruben S. in de gevangenis blijft of voorlopig wordt vrijgelaten. Op 10 januari is de volgende inleidende zitting.
Pin It
Bekeken: 3105x
https://perpusda.lampungtengahkab.go.id/products/demo/ https://siss.sulselprov.go.id/approve/gacor/ https://stkippgri-sidoarjo.ac.id/demo-slot/ https://inspektorat.nganjukkab.go.id/products/demo-pp/ https://smpn11.semarangkota.go.id/spicy/dorsek-gacor/ http://cakar76.ac.id.matthewwilliamson.com/ https://www.sidiap.org/rtp-live/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://pressnote.in/slot-demo/ https://heylink.me/link-ksoklub/