Stadsorganist Pieter van Dijk heeft zondag de Victoriefonds Oeuvreprijs 2021 gekregen in de Grote Kerk van Alkmaar. Hans Romeyn, voorzitter van de vakjury en oud-burgemeester van Heiloo, reikte de prijs uit onder het voor Van Dijk zeer vertrouwde Van Hagerbeer / Schnitgerorgel.

De oeuvreprijs wordt eens in de twee jaar toegekend aan een kunstenaar uit de regio. Vooraf vertelde Hans Romeyn dat Pieter van Dijk in 1978 op zijn 20e voor het eerst voor het imposante orgel stond. Ondanks het niet optimale geluid destijds was hij onder de indruk. Hij werd 20 jaar later officieel organist van de Grote Kerk Alkmaar en is sinds 2004 stadsorganist. In die functie is hij verantwoordelijk voor concertseries en het welzijn van historische orgels. Daarnaast doceert hij aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg en het is hij docent en hoofd orgelafdeling op het conservatorium van Amsterdam. Samen met organist Frank van Wijk heeft hij de artistieke leiding van het Orgel Festival Holland, een springplank voor jong talent.

In zijn dankwoord benadrukte Pieter nogmaals hoe bijzonder de Alkmaarse orgels zijn. Om ze optimaal te kunnen bespelen moet een organist ze leren kennen. Hij ziet zichzelf dan ook als ‘mediator’ tussen muziekstudenten en het bijzondere orgel.

Met het toekennen van de oeuvreprijs toont de Stichting Cultuurprijs regio Alkmaar eveneens grote waardering voor de inspanningen van Pieter van Dijk om de orgels van Alkmaar wereldwijd te promoten en al zijn uren onzichtbaar werk achter de klavieren. (foto: Erna Faust)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl